Normaali versio

Kalasaaliit

Suurin osa suomalaisesta kalasaaliista kalastetaan mereltä. Merestä nousee silakkaa ja sisävesistä muikkua. Suomalaiset syövät suureksi osaksi tuontikalaa, vaikka kotimaisia vaihtoehtoja on hyvin tarjolla.

Kaupallinen kalastus

Suurin osa kaupallisesta kalastuksesta tapahtuu Suomessa merellä. Rekisteröityneitä kaupallisia kalastajia on Suomen merialueella noin 2500 ja sisävesialueella alle 2000.
 
Ammattikalastajien määrä on laskusssa ja suurin osa ammattikalastuksesta on pienimuotoista perheyrittämistä. Kalastus on sesonkiluonteista ja kalastajien toimeentulo tulee yleensä useista eri tulonlähteistä. 
 
Suomen meri- ja sisävesialueilta pyydetyn kokonaiskalasaaliin määrä vaihtelee vuosittain. Merialueen kalasaalis on aina reilusti suurempi kuin sisävesialueen saalis. Mereltä saadun saaliin määrä on keskimäärin 150 ja sisävesien noin 6 miljoonaa kiloa.

Silakkaa merestä, muikkua sisävesiltä

Ruokatieto, silakka

Tärkein saaliskala merellä on silakka. Sen osuus muusta merisaaliista voi vuosittain olla jopa noin 90 %. Vaikka vuotuinen silakkasaalis on noin 93 miljoonaa kiloa, syö suomalainen keskimäärin silakkaa vain noin 400g vuodessa. Suurin osa silakkasaalista käytetään rehuksi eläinten ruokinnassa. Mereltä pyydetään myös kilohailia, siikaa, kuhaa, ahventa ja lohta.
 
Muikku on Suomessa kaupallisen kalastuksen toiseksi arvokkain saaliskala. Sitä pyydetään vuodessa sisävesiltä 2,4 - 2,8 miljoonaa kiloa. Sisävesiltä pyydetään myös kuhaa, ahventa ja siikaa.
 
Ammattikalastajat haalivat saaliksi myös rapuja. Eniten pyydetään täplärapuja, joista yli puolet Varsinais-Suomesta. Kaupallisen ravustuksen määrä on ollut Suomessa kasvussa 2000-luvun alusta lähtien. Vuonna 2017 kaupallisten ravustajien saalis oli 826 000 rapua ja rapusaaliin arvo 1 190 000 euroa.

Tuontikalalle löytyy kotimaisia vaihtoehtoja

Suomalaisten syömästä kalasta yli 80 prosenttia on tuontikalaa. Ruokapöydissä syödään erityisesti kasvatettua norjalaista kirjolohta. Asian ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin, sillä lautaselle löytyy kotimaisia vaihtoehtoja. 
 
Tärkein kaupallinen kalamme silakka päätyy pääosin eläinten rehuksi, mutta se kelpaisi hyvin myös ruokapöytiin. Kun vielä 1980-luvun alussa suomalaiset söivät silakkaa yli 30 miljoonaa kiloa, on nykyinen elintarvikekulutus enää 3,5-4 miljoonaa kiloa.
 
Kotimaisista kaloista suomalaiset syövät eniten kasvatettua kirjolohta. Kotimaisen kalan kasvatus on kuitenkin laskenut 1990-luvun alusta, jolloin se oli suurimmillaan, noin 14 miljoonaan kiloon. Kirjolohen lisäksi Suomessa kasvatetaan muun muassa siikaa.
 
Sisävesiltä pyydetyn kotimaisen kalan osuus kalatiskissä on vain muutamia prosentteja. Muikkua on saatavilla runsaasti, mutta kuhaa, siikaa ja ahventa toivotaan lisää.

Vapaa-ajan kalastus

Vapaa-ajan kalastus on suomalaisille tärkeä luontoharrastus. Joissain muodoissa kalastusta harjoittaa jopa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista.

Pääasiassa vapaa-ajalla kalastetaan sisävesillä esimerkiksi kesämökkialueilla Järvi- Suomessa. Vapaa-ajan kalastuksessa suosittuja kalastusvälineitä ovat mm. onget, heittovavat, katiskat, verkot ja erilaiset merrat.

Eniten kalastetaan ahventa ja haukea. Hauki on hyvä ruokakala, vaikka sen syönnille on asetettu rajoituksia niihin kerääntyvän metyylielohopean takia. Haukea voi syödä rauhallisin mielin, kunhan huomioi Ruokaviraston asettamat rajoitukset.Kirkasvetisistä järvistä haukia voi syödä kohtuullisia määriä suhteellisen usein. Haukea syödessä tulisi välttää suurikokoisia kaloja eikä sitä tulisi syödä päivittäin. 

Käsittele kalaa hellästi ja ripeästi

Kalan hyvinvointi on osa kalastusta. Kalaa käsiteltäessä on tärkeää toimia siten, että kalalle aiheutuu mahdollisimman vähän kärsimystä. Tainnuta ja verestä kala välittömästi pyynnin jälkeen. Nopealla käsittelyllä varmistat, ettei kala kärsi turhaan. Samalla parannat kalan lihan laatua ja säilyvyyttä.
Kala on helposti pilaantuva elintarvike, joten se kannattaa perata heti pyynnin jälkeen ja säilyttää viileässä. Hyviä vinkkejä kalankäsittelyyn löydät ahven.net-sivustolta.

Sivua päivitetty 21.5.2020

Ruokatieto, hauki Ahven, piirretty

Hauki ja ahven ovat monelle onkijalle tuttuja saaliita.