Kasvin erilaiset solukot

Kasvisolussa on soluseinä ja solun sisällä solunesteonteloita eli vakuoleja. Muutoin kasvisolu on hyvin samankaltainen eläinsolun kanssa.

Ruokatieto, kasvin solukot

Kasvillakin solut ovat erikoistuneet tiettyihin tehtäviin ja yksittäiset solut muodostavat solukoita:

  • Kasvusolukot huolehtivat kasvin kasvusta.
  • Johtosolukossa kulkevat vesi, ravinteet ja yhteyttämistuotteet.

Pituus- ja paksuuskasvu

Paksuuskasvun aiheuttaa johtosolukon yhteydessä sijaitseva kasvusolukko, joka on nimeltään jälsi.

Yksisirkkaisilta kasveilta jälsi puuttuu, joten niiden varsi ei yleensä paksune iän myötä. Yksisirkkaisia kasveja ovat muun muassa viljat ja nurmikasvit.

Kaksisirkkaiset kasvit kasvavat pidemmiksi ja paksummiksi. Pituuskasvu tapahtuu verson ja juuren kärjissä olevissa kasvupisteissä. Kasvupistettä ja sen ympärille muodostuvia uusien lehtien aiheita kutsutaan silmuiksi.

Johtosolukot ovat kasvien "verenkiertoa"

Johtosolukot muodostavat johtojänteen, joka kulkee läpi koko kasvin. Se kuljettaa juuriston ottamaa vettä kasvissa ylöspäin ja yhteyttämistuotteita lehdistä kasvin muihin osiin. Lehdissä johtojänne näkyy lehden suonina.

Erilaisilla kasveilla ja kasvin eri osissa johtojänteen rakenne on hieman erilainen. Yllä olevassa kuvassa on kaksisirkkaisen kasvin johtojänne. Se muodostaa putken juuren keskelle. Varressa se haarautuu ja muodostaa kehän varren sisälle. Kehää yhdistää jälsisolukko, joka huolehtii varren paksuuskasvusta.

Vettä ja ravinteita

Kasvien johtojänteessä on kahdenlaista solukkoa: nilaa ja puuta. Nila on kasvin ulkopinnan puolella ja puu sisäpuolella. Puuosan soluissa kulkee vesi ja siihen liuenneet ravinteet ylös lehtiin. Nilan soluissa kulkevat veteen liuenneina kasvin yhteyttämistuotteet.

Lehdissä ilmarakoja ja viherhiukkasia

Vesi haihtuu pääasiassa kasvien lehtien kautta ilmaan. Lehdissä on erityiset ilmaraot, joiden huulisolut huolehtivat kaasunvaihdosta. Kasvi pystyy avaamaan ja sulkemaan ilmarakojansa ja siten säätelemään veden haihtumista.

Lehtien kautta kasvi myös ottaa ilmasta hiilidioksidia. Viherhiukkasissa hiilidioksidista ja vedestä valmistetaan sokeria ja happea.