Kasvin osat

Kaikilla kasvin osilla on omat tehtävänsä.

Kukat

Kukat koostuvat varresta ja erikoistuneista kukkalehdistä. Kukkien tehtävänä on huolehtia kasvien lisääntymisestä. Kukissa muodostuu siemeniä. Useiden kasvien kukka on itse asiassa kukinto, joka koostuu useista pienistä, yksittäisistä kukista.

Lehdet

Yhteyttäminen tapahtuu kasvin lehdissä, joissa auringon energiaa sitoutuu sokeriksi. Kasvin lehti on yleensä leveä ja litteä. Näin se pystyy keräämään mahdollisimman paljon auringon energiaa yhteyttämistä varten.

Lehdet huolehtivat myös kasvin tuuletuksesta eli hiilidioksidin, hapen ja vesihöyryn vaihdosta kasvin ja ympäröivän ilman välillä.

Varsi

Kasvin varsi pitää kasvia pystyssä. Se kohottaa kasvin lehdet kohti valoa sekä kannattaa kukkia ja hedelmiä. Kasvin vartta pitkin ravinteet ja vesi kulkeutuvat juurista lehtiin sekä yhteyttämistuotteet lehdistä muihin kasvinosiin.

Juuret

Juuret kiinnittävät kasvin maahan ja imevät sieltä ravinteita ja vettä kasville. Mitä laajemmalle maassa juuristo leviää, sitä suuremmalta alueelta se pystyy keräämään kasville vettä ja ravinteita.

Kasvin juuristossa on eripaksuisia juuria. Kaikkein ohuimpia juuriston osia nimitetään juurikarvoiksi. Koko juuriston pinta-ala voi olla monikymmenkertainen maanpäällisten osien pinta-alaan verrattuna. Esimerkiksi rukiin juuriston pituus voi olla noin 600 km.

Kasvin veden saanti on usein sen varassa, että juuret kasvavat nopeasti veden luo. Heinäkasvien juurten kasvu on keskimäärin 1 - 1,5 cm vuorokaudessa. 

Ruokatieto, kasvin osat