Siemenestä uusi yksilö

Siemenessä oleva alkio sisältää aiheet uuden kasvin versoa, ensimmäisiä lehtiä sekä juuria varten. Alkion lisäksi siemen sisältää vararavintoa, jonka turvin siemen itää ja sen verso tunkeutuu maan pinnalle.

Siemenen rakenne

Siementä ympäröi kuori, jossa usein on useampia kerroksia. Kuoren täytyy olla niin vahva, että se kestää siemenen matkan uudelle kasvupaikalle sekä suotuisan itämisajankohdan odottamisen.

Viljojen jyvät ovat oikeastaan hedelmiä, jotka sisältävät yhden siemenen. Uloimpana on hedelmän seinä ja sen alla siemenkuori. Kuoren alla on ohut aleuronikerros, joka on siemenen proteiinivarasto. Uuden kasvin aiheet ovat valmiina alkiossa. Siemenen vararavinto sijaisee jyvän ytimessä.

Ruokatieto, jyvän rakenne

Viljan jyvässä alkion osuus on vain noin 2 - 5 % tilavuudesta. Jyvän ydin täyttää suurimman osan jyvästä. Ydin on tärkkelystä, vararavintoa kehittyvälle oraalle.

Eri kasvilajien siementen koostumus on hyvin erilainen. Herne ja öljykasvien siemenet sisältävät paljon valkuaisaineita eli proteiinia. Öljykasvien siemenissä on myös runsaasti rasvaa. Tämän vuoksi eri kasvien siemeniä käytetään monin tavoin hyödyksi.

Itämisen ihme

Siemen itää, kun se saa riittävästi kosteutta, happea ja lämpöä. Toiset siemenet itävät vain valossa, kuten salaatin siemenet, toiset vain pimeässä, kuten kurpitsa. Jotkut siemenet voivat itää heti, kun ne ovat irronneet emokasvista. Itääkseen jotkut siemenet vaativat kuivumista, jotkut viileää ja kosteaa ilmaa. Joidenkin siementen itämiselle on olennaista, että maan pieneliöt rikkovat siemenen kuoren pinnan.

Itäessä siemen ensin imee vettä ja turpoaa. Ensimmäisenä itävästä siemenestä työntyy ulos juuret. Seuraavaksi verso työntyy ulos kuoresta ja aloittaa kasvunsa kohti maan pintaa.

Ruokatieto, kasvin biologia

Yksisirkkaisen kasvin itäminen

Yksisirkkaiset ja kaksisirkkaiset

Kasvin ensimmäisiä lehtiä kutsutaan sirkkalehdiksi. Sirkkalehtien lukumäärän mukaan kasveja kutsutaan joko yksi- tai kaksisirkkaisiksi. Useimmilla kasvilajeilla on kaksi sirkkalehteä. Heinäkasveilla on vain yksi sirkkalehti, joka ei muistuta varsinaista lehteä. Itutuppi on heinäkasvin sirkkalehden osa.

Siementen itävyys on tärkeä tieto kylväjälle

Mitä paremmin siemen itää, sitä vähemmän siemeniä tarvitaan kylvämiseen. Kaikkien siemenerien itävyys tutkitaan ja ilmoitetaan siemenpakkauksessa itävyysprosenttina. Siementen itävyyttä heikentävät muun muassa kasvitaudit, halla sekä puinnissa, kuivatuksessa ja varastoinnissa tapahtuneet vioitukset. Itävyys heikkenee myös siementen vanhetessa. Itävyyttä hyödynnetään myös esimerkiksi oluen valmistuksessa.