Yrtit

Yrttejä nimitetään myös maustevihanneksiksi. Niitä käytetään kuivattuna ja yhä enemmän myös tuoreena. Yrttejä viljellään avomaalla ja ruukuissa. Ruukkuyrttejä on saatavilla koko vuoden ajan, koska niitä viljellään kasvihuoneissa. Ruukkuyrtit säilyvät paremmin kuin avomaalla kasvatetut yrtit.

Yrteistä käytetään yleensä lehdet. Muitakin kasvin osia voidaan käyttää, kuten kukinto, nuoret versot tai siemenet.

Ruokatieto, yrtit, kotimaiset kasvikset ry

Kuvassa olevat yrtit ovat:

  1. Tilli
  2. Persilja
  3. Minttu
  4. Basilika
  5. Punainen basilika
  6. Kumina
  7. Vesikrassi
  8. Oregano
  9. Meirami
  10. Salvia
Erilaisia yrttejä
Yrtti Mitä syödään Muuta huomioitavaa
Basilika Lehdet Hyvin kylmänarka, säilytetään 7 - 12° C lämpötilassa. Basilikasta on olemassa suuri- ja pienilehtisiä sekä vihreä- ja punalehtisiä lajikkeita.
Kirveli Lehdet Miedonmakuiset lehdet tuoksuvat anikselle.
Kynteli Lehdet Kesäkynteli hyvin mieto, talvikynteli voimakas. Kyntelillä on jonkin verran säilöntäaineen ominaisuuksia.
Meirami Lehdet ja nuoret versot Antaa ruokaan makeahkon ryytimaun.
Minttu Lehdet ja nuoret versot Aromi on voimakkaampi kuivattuna.
Oregano Lehdet Oreganoa saadaan mäkimeiramin lähisukuisen lajin jauhetusta kukinnosta. Mäkimeirami esiintyy Suomessa myös luonnonvaraisena.
Persilja Lehdet Kylmänkestävä kasvi. Kehittää kukinnon varhain toisen kasvukauden alkupuolella.
Piparjuuri Juurakko Kuuluu ristikukkaisiin.
Rakuuna Lehdet ja oksia koristeluun. Kahta muotoa olemassa: venäläinen sekä ranskalainen. Ranskalainen on maultaan miedompi, mausteisempi ja vähemmän kitkerä. Se on ranskalaisen keittiön tärkein mauste.
Rosmariini Lehdet Ikivihreä pensas, Suomessa talvehtii vain sisäoloissa.
Salvia Lehdet Vaatii Suomessa kasvatettuna talvisuojauksen.
Sitruunamelissa Lehdet Kylmänarka, säilytettävä vähintään +7 asteessa.
Tilli Lehtitillistä lehdet ja kruunutillistä kukinnot Pitkän päivän kasvi
Timjami Lehdet  
Lisää yrteistä ja maustevihanneksista
Viljelyvaatimukset Tilli on lämpöolojen suhteen vaatimaton.
Miten viljellään? Tilli kylvetään siemenistä, persilja usein esikasvatetaan, koska sen taimettumisaika on pitkä.
Kasvuaika Lehtitilli noin 2 kk, kruunutilli noin 3 kk
Keskisato vuodessa tilli 10 000 kg/ha
muut yrttimausteet 1 300 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Yrttien maku on usein voimakas, mutta miellyttävä, jonka vuoksi niitä käytetään mausteena. Tuoreyrttejä tarvitaan määrällisesti kaksi-kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja. Tuoreyrttejä käytetään myös koristeena.