Kalkkuna ja muu siipikarja

Kalkkunan lisäksi Suomessa kasvatetaan lihaksi myös hanhia, ankkoja, strutseja ja emuja.

Kalkkuna

Ruokatieto, kalkkuna, suomen siipikarjaliitto

Kalkkuna on suuri kanalintu. Se on kotoisin Meksikosta, jossa edelleen elää kalkkunan kantamuoto, tumma villikalkkuna. Nykyiset teuraskalkkunat ovat leveärintaisia valkoisia hybridejä.

Kalkkunoita kasvatetaan Suomessa vain noin 40 maatilalla. Kalkkunan tuotantoon erikoistuneilla tiloilla on keskimäärin 10 000 kalkkunaa kerralla kasvamassa.

Kalkkunan kasvatusaika noin neljännesvuosi

Suomessa lihaksi kasvatetaan niin kukko- kuin kanakalkkunat. Kanojen kasvatusaika on noin 14 viikkoa ja kukkojen kasvatusaika on noin 17 viikkoa. Teurastettaessa kanat painavat noin 9,5 kg ja kukot noin 17 kg.

Linnut käyskentelevät turve- tai kutterinlastukuivikkeella ja ruokitaan sekä juotetaan automaattilaittein kuten broilerit. Kalkkunanpoikaset tarvitsevat alkuvaiheessa enemmän lämpöä ja huolenpitoa sekä valkuaispitoisempaa rehua kuin kananpojat.

Rehua kalkkuna kuluttaa kasvatusajan pituudesta ja loppupainostaan riippuen 20 - 30 kiloa. Yhdestä kallkunasta saadaan 6 - 10 kiloa lihaa.

Lisää kalkkunasta
kalkkunoiden lukumäärä suomessa 400 000 kalkkunaa
Koko teurasikäisenä (14 - 18 vk) 9 - 17 kg
Kasvunopeus 14 - 18 viikossa kasvaa 9 - 17 kilon painoon
Tärkeimmät rehut viljapohjainen rehu
Mitä tuotteita saadaan liha

Muu siipikarja

Lihantuotantoon kasvatetaan Suomessa vuosittain muutama tuhat hanhea ja noin 20 000 ankkaa. Myös heinäsorsia kasvatetaan muutamalla tilalla tarhoissa. Uutuutena Suomeen tulivat strutsit 1990-luvun puolivälissä ja nyttemmin myös emut.

Strutsi

Ruokatieto, strutsit, kuvaaja Jääskeläinen

Munasta kuoriuduttuaan poikanen painaa noin 800 g. Kymmenessä kuukaudessa se kasvaa jopa 2,5 metriseksi 120 kiloiseksi jättiläiseksi. Sukukypsyyden saavuttanut urosstrutsi voi painaa jopa 170 kg. Teurastettavasta 100 kiloisesta linnusta saadaan lihaa nelisenkymmentä kiloa.

Strutsi selviää Suomen oloissa pakkasellakin, jos sille on ulkotarhan lisäksi järjestetty laajat lämpimät tilat. Luonnossa strutsit syövät mm. ruohoa, lehtiä ja sammakoita. Tarhassa niille syötetään esim. sinimailasta ja siipikarjarehua.

Ankat ja hanhet

Ankkoja (peking-rotua) kasvatetaan sisätiloissa pääasiassa viljarehulla 7,5 - 8 viikkoa, jolloin saadaan runsaat kaksi kiloa painava ankkapaisti. Rehua kuluu noin 10 kiloa. Ankkoja voidaan myös laiduntaa, kasvatusaika pitenee silloin 13 - 15 viikkoon.

Hanhi syö muuta siipikarjaa paremmin ruohoa. Kesäajan se viettää laitumella. 14 - 18 viikon ikäisenä teurashanhet painavat noin 4 - 7 kiloa (lihapaino 3 - 5 kg).
Hanhet ja ankat nauttivat vesialtaasta tai muusta uinti- ja kylpymahdollisuudesta. Ne kuitenkin myös sotkevat nopeasti vesialtaansa ympäristöineen.

Kalkkunankuva: Suomen Siipikarjaliitto ry