Vuohi

Vuohi on seurannut ihmistä jo lähes 7000 vuotta. Se on tiettävästi vanhin lypsettävä kotieläin.

Vuohen maidosta juustoja

Ruokatieto, vuohi, kuvaaja Vesa Jääskeläinen

Eniten vuohia on Aasissa ja toiseksi eniten Afrikassa. Suomessa vuohia on vain noin 6000, eniten Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Yleensä tiloilla on vain muutama vuohi.
 

Vuohen maidosta valmistetaan enimmäkseen juustoja. Suomessa vuohi melko harvinainen kotieläin. Vuohen sanotaan olevan köyhän miehen lehmä, sillä se pystyy käyttämään ravinnokseen puiden ja pensaiden lehtiä, oksia ja silmuja paremmin kuin muut kotieläimemme.

Maito on tärkein tuote

Vuohen tärkein tuote on maito. Sitä voivat käyttää myös osa lapsista, jotka ovat allergisia lehmänmaidolle. Kutunmaidosta valmistetaan juustoja, joista tutuin on ns. kutunjuusto. Myös aito fetajuusto valmistetaan kutunmaidosta. Juustojen lisäksi kutunjuustosta valmistetaan jonkin verran jogurttia ja voita.

Etenkin nuoren vuohen liha on hyvää, mutta vuohen merkitys lihantuottajana on vähäisempi kuin muiden kotieläintemme. Vuohen nahkaa voidaan käyttää asusteisiin. Kun sen pitkiä karvoja kehrätään lampaanvillan joukkoon, saadaan lujempaa villalankaa kuin pelkästä lampaanvillasta. Aiemmin pukinkarvoista solmittiin jopa köysiä.

Vuohen vuosi

Ruokatieto, vuohen vuosi

Kutut poikivat ensimmäisen kerran noin vuoden ikäisinä. Poikimisaika on keväällä ja kilejä tulee yleensä 1 - 3 kerralla.

Poikimista seuraa herutuskausi, jolloin kutut lypsävät eniten. Herutuskauden jälkeen maidontuotanto tasaantuu ja syksyä kohti vähenee. Syksyllä kutut astutetaan. Kutut voivat lypsää yhdellä poikimisella useamman vuoden, joten kaikkia kuttuja ei astuteta vuosittain. Ennen poikimista on tunnutuskausi, jolloin kuttuja ei lypsetä lainkaan.

Vuohi on kiipeilevä märehtijä

Vuohi on märehtijä, joten se syö samoja rehuja kuin lehmä. Tärkeimmät rehut ovat nurmirehut ja vilja, joita täydennetään valkuais- ja kivennäisrehuilla. Kutun ravinnontarve lisääntyy lypsymäärän myötä, samoin kuin lehmällä.

Monissa maissa vuohet elävät vuoristoissa ja ylängöillä. Vuohi onkin hyvä ja utelias kiipeilijä, joka mielellään katselee maailmaa vähän muita korkeammalta.

Kutut lypsetään käsin

Suomessa vuohet lypsetään yleensä käsin, mutta suuremmilla vuohitiloilla kutut lypsetään koneilla. Kutut ovat yleensä helposti lypsettäviä. Kun utare on pyyhitty, voi lypsy alkaa. Vuohi tuottaa kokoonsa nähden paljon maitoa. Parhaat kutut lypsävät yli 5 kiloa päivässä ja 1000 - 1500 kiloa vuodessa.

Lisää vuohesta

lukumäärä suomessa noin 4 900 kpl
Tärkeimmät rodut Suomenvuohi: Keskikokoinen, kevytrakenteinen, sarvellinen tai sarveton, väriltään valkoinen, harmaan musta tai kirjava
Paino naaras eli kuttu aikuisena noin 40 kg
Poikimisikä ensimmäisen kerran 1-vuotiaana
Jälkeläisten määrä yleensä 1 - 2 kiliä kerralla
Tiineysajan kesto 150 pv (noin 5 kk)
Elinikä kutulla keskimäärin 7 vuotta, voi olla jopa 15 vuotta
Tärkeimmät rehut heinä, säilörehu, vilja, laidun
Vedentarve 4 - 15 litraa/vuorokausi tuotosvaiheesta riippuen
Mitä tuotteita saadaan maito, liha ja nahka
Asuinpaikan nimi kuttula