Maatalous eri osissa Suomea

Suurin osa Suomen maatiloista sijaitsee Länsi-Suomessa.

Ruokatieto, maatilojen määrä

Varsinais-Suomesta käytetäänkin joskus nimitystä Vakka-Suomi, joka tuo mieleen laajat, viljan viljelyyn hyvin sopivat peltoaukeat. Vakka on historiallinen viljamitta.

Etelä-Pohjanmaan maisemaa taas kutsutaan Latomereksi peltolakeuksilla seisovien latojen vuoksi. Ladoissa on varastoitu heinää ja olkia. 

Viereinen kuva kertoo, miten maatilat ovat määrällisesti jakautuneet Suomessa.

 

 

Maito- ja Vilja-Suomi

 Ruokatieto, maatilojen suuntauksetMaatilat ovat erikoistuneet joidenkin viljelykasvien viljelemiseen tai tiettyjen kotieläinten kasvattamiseen.

Kasvukausi on pisin Etelä-Suomessa, joten siellä voidaan viljellä useita viljelykasveja ja niiden satoisimpia lajikkeita, mutta pohjoisempana viljelykasvien valikoima vähenee. Eniten viljatiloja on Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kasvihuonetuotantoa on paljon Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Mansikoita ja muita marjoja viljellään paljon Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Suurin osa ruokaperunasta viljellään Pohjanmaalla, mutta varhaisperunat ovat usein peräisin Varsinais-Suomesta.

Lypsykarjatalous on suurin kotieläinsektori Suomessa.

Eniten lypsykarjatiloja on Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Sikatiloja on lähinnä Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Suurin osa kananmunista tuotetaan Varsinais-Suomessa. Siipikarjanlihaa tuottavat tilat sijaitsevat pääosin Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Alla olevasta kuvasta näkee tarkemmin, mitkä ovat tärkeimmät tuotantosuunnat eri puolilla Suomea.

 

Ruokatieto, maatilojen tuotanto

 

Ruokatieto, talvinen maisema
Pohjois-Suomessa tuotetaan pieniä määriä maitoa, viljaa, perunaa ja säilörehua.

Kaikki artikkelit aiheesta Maatalous Suomessa perustuu perheviljelmiin