Juurekset

Juureksia viljellään koko maassa kotipuutarhoissa. Yleisimmät Suomessa viljeltävät juurekset ovat porkkana, lanttu ja punajuuri. Muita vähemmän viljeltäviä juureksia ovat mukula- eli juuriselleri, palsternakka, nauris, retiisi ja retikka.

Mitä juurekset ovat?

Juurekset ovat kaksivuotisia kasveja, jotka ensimmäisenä vuonna kasvattavat juuren ja seuraavana vuonna kukkivat. Yleensä juurekset nostetaan maasta kylvämistä seuraavana syksynä ja ne syödään talven aikana. Juureksia kasvatetaan kaksi vuotta vain silloin, kun niistä halutaan saada siemenet talteen.

Ruokatieto, porkkanaviljelys, puutarhaliitto

Porkkana on yleisin Suomessa viljeltävä juures.

Juureksista syödään turvonnut juuri, alkeisvarsi tai varsi

Juureksista syödään juuren, alkeisvarren tai varren turvonnut osa. Esimerkiksi porkkanalla turpoaa juuri, punajuurella juuri ja alkeisvarsi ja lantulla juuri ja varsi. Mukulaselleri muodostaa juuresta, alkeisvarresta ja varresta pyöreähkön mukulan. Retiisistä syödään alkeisvarsi ja retikasta alkeisvarsi ja juuri. Alkeisvarsi on siemenkasvin alkion osa. Siemenen itäessä se pitenee, samalla kun alkeisjuuri kasvaa ja kiinnittyy maahan.

Lisää juureksista

Viljelyvaatimukset Hyvin kasvaakseen juurekset vaativat pehmeän maalajin, kuten hiedan. Lanttu tosin menestyy parhaiten savipitoisessa maassa.
Miten viljellään? Juurekset kylvetään siemenistä avomaalle. Mukulaselleri on poikkeus: se on esikasvatettava taimeksi kasvihuoneissa, koska se vaatii pitkän kasvukauden. Porkkana, punajuuri, lanttu ja palsternakka itävät nopeasti laajalla lämpötila-alueella (15 - 28° C). Selleri itää ja taimettuu parhaiten melko alhaisessa lämpötilassa (15 - 18° C).
Kasvuaika Porkkanasta on olemassa sekä nopea- että hidaskasvuisia lajikkeita. Punajuuri on nopeakasvuinen ja siitä voidaan saada kaksi satoa kesässä. Myös retiisi on nopeakasvuinen, mutta retikka on sitä hidaskasvuisempi. Retiisistä saadaan useita satoja kesän aikana. Palsternakan kasvukausi on pitkä.
Keskisato vuodessa porkkana: kesäporkkana 30 000 kg/ha, talviporkkana 60 000 kg/ha
lanttu 60 000 kg/ha
punajuuri 45 000 kg/ha
mukulaselleri 25 000 kg /ha
nauris 25 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Juurekset säilyvät hyvin. Hyvä säilyvyys perustuu siihen, että niiden lepotilan elintoiminnot ovat hitaita. Juureksia käytetään raasteena, erilaisissa ruuissa ja leivonnaisissa sekä lämpimänä lisäkkeenä.