Kaalikasvit

Kaalikasvien suku on laaja ja siihen kuuluu ulkonäöltään erilaisia kasveja. Viljelykasveista rypsi ja rapsi ovat kaalin sukulaisia. Kaalit jaetaan kerän, kukinnon tai varsimukulan muodostaviin kaaleihin. Kaaleja kasvatetaan koko Suomessa.

Ruokatieto, valkokaaliviljely, puutarhaliitto

Kuvassa valkokaali, joka on eniten viljelty kaali Suomessa.

Kerä,- puna-, kurttu- ja ruusukaali ovat keriviä kaaleja

Kerän muodostavia eli keriviä kaaleja ovat kerä- eli valkokaali, puna-, kurttu- eli savoijinkaali sekä ruusukaali. Kerä-, puna- ja kurttukaalista syödään lehtien muodostama tiivis kerä. Punakaalin punainen väri johtuu lehdessä olevista punaisista väriaineista, jotka peittävät lehden lehtivihreän.

Ruusukaalin syötävät osat ovat päävarteen kiinnittyneitä poimuttuneita, avautumattomia lehtiä. Ne muodostavat pieniä keräsiä. Ruusukaalin varsi kasvaa pitkäksi ja siihen kiinnittyy 30 - 50 pientä kerästä.

Kerivät kaalit ovat kaksivuotisia. Ensimmäisenä kasvukautena ne muodostavat lehtiä ja toisena kasvukautena kukinnon.

Kukka- ja parsakaalista syödään kukinto

Kukka- ja parsakaalista käytetään ravinnoksi kukinto. Kukkakaali korjataan, kun kukinto ei ole kehittynyt vielä kokonaan. Kukkakaalin valkoista kukintoa suojaavat vihreät suojuslehdet. Sitä mukaa kun parsakaalin kukintoja korjataan, niitä kehittyy tilalle koko ajan lisää syksyyn saakka. Parsakaalin vihreä väri johtuu siitä, että sen kukintoon kehittyy lehtivihreää. Kukka- ja parsakaali muodostavat kukinnon jo ensimmäisenä kasvukautena.

Muut kaalikasvit

Lehtikaalista syödään sen koristeelliset lehdet. Kyssäkaalista syödään varsimukula. Se muodostuu, kun verson pituuskasvun estyessä alkaa verson laajuuskasvu. Kyssäkaali on kaksivuotinen.

Lisää kaalikasveista

Viljelyvaatimukset Kaalikasvit menestyvät parhaiten viileissä ja kosteissa ilmasto-oloissa.
Miten viljellään? Kerä-, puna-, kurttu- ja kukkakaalin taimet esikasvatetaan. Parsakaali ja kyssäkaali ehtivät antaa satoa myös avomaalle kylvettynä. Jos parsa- ja kyssäkaalista halutaan aikainen sato, on taimet esikasvatettava. Kaalit itävät ja taimettuvat melko alhaisessa lämpötilassa (15 - 18° C).
Kasvuaika Kaalikasvit vaativat pitkän kasvuajan, minkä vuoksi ne pitää yleensä esikasvattaa. Nopeakasvuisimpia ovat kyssä- ja parsakaali.
Keskisato vuodessa valkokaali 50 000 kg/ha
punakaali 50 000 kg/ha
kurttu- eli savoijinkaali 30 000 kg/ha
kyssäkaali 25 000 kg/ha
kukkakaali 20 000 kg/ha
parsakaali 12 000 kg/ha
ruusukaali 8 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Monikäyttöinen vihannesryhmä. Käytetään raakana raasteissa ja salaateissa. Kaalit sopivat myös lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Parsa-, kukka- ja ruusukaalia käytetään useimmiten lämpimänä kasvislisäkkeenä, mutta kukkakaali sopii hyvin myös raakana syötäväksi. Kurttu- ja lehtikaali sopivat ruokien koristeluun.