Kasvihuonevihannekset

Kasvihuoneissa kasvatettavia vihanneksia ovat tomaatti, kurkku ja paprika. Tomaattia ja kurkkua voidaan kasvattaa myös avomaalla, mutta parhaiten ne viihtyvät kasvihuoneissa, koska ne vaativat paljon lämpöä.

Ruokatieto, kasvihuonekurkku, kotimaiset kasvikset ry

Kasvihuonevihanneksia viljellään koko Suomessa, mutta eniten rannikkoseuduilla, koska siellä aurinkoisten päivien määrä on suurin.

Tomaatti

Tomaatti on Suomen ja koko maailman tärkeimpiä vihanneskasveja. Tomaatista syödään muodostuva hedelmä, joka kasvitieteellisesti on marja. Tomaatti on perunan sukulaiskasvi.

Tomaatteja on olemassa useita muotoja. Tavallisen tomaatin hedelmät ovat pyöreitä ja keskikokoisia. Pihvitomaatin hedelmät ovat suuria, uurteisia ja monilokeroisia. Kirsikkatomaatit ovat pieniä, pyöreitä ja makeahkoja. Useimmin tomaatit ovat punaisia, mutta niiden lisäksi viljellään myös keltaisia ja oransseja tomaatteja. Syksyllä on myytävänä raakoja vihreitä tomaatteja kotisäilöntään.

Tomaatteja syödään kypsentämättöminä sellaisenaan, salaateissa ja voileipien päällä. Lisäksi sitä käytetään pizzoissa, paistoksissa ja piirakoissa maun ja värin tuojana. Tomaatteja voi myös grillata, hauduttaa tai syödä täytettynä. Tomaatissa oleva lykopeeni, joka ehkäisee mm. sydäninfarktin riskiä, säilyy tomaatissa parhaiten kypsennyksen aikana.

Lisää tomaatista

Viljelyvaatimukset Vaatii paljon lämpöä ja valoa.
Miten viljellään? Kasvihuonevihanneksia kasvatetaan kasvihuoneissa. Tomaatin kastelumenetelmänä käytetään ns. tihkukastelua. Tihkukastelumenetelmässä vesi kulkee ohuissa putkissa tomaatin juureen.
Kasvuaika Tomaatin siemenet kylvetään joulukuussa. Taimikasvatus kestää noin 8 viikkoa. Taimet istutetaan, kun niissä on vähintään yksi kukka. Viljelykauden aikana tomaatin varsi kasvaa 7 - 9 metriä pitkäksi. Tämän vuoksi tomaatin varret tuetaan.
Sadonkorjuu Tomaatin varhaissato saadaan huhtikuun alussa.
Keskisato vuodessa 260 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Tomaatti on arka kolhuille, eikä sitä pidä varastoida samassa tilassa hedelmien kanssa. Paras lämpötila tomaatin varastoimiselle on 12 - 14°C. Alle 10°C:n lämpötilassa tomaatin maku huononee ja se muuttuu vetiseksi.

Kasvihuonekurkku

Tomaatin ohella kurkku on suosituimpia vihanneksiamme. Kurkusta syödään hedelmä, joka kasvitieteellisesti on marja.

Kasvihuonekurkku ei saa pölyttyä, sillä pölyttynyt kurkku paisuu väärästä eli kukan puoleisesta päästä. Kasvihuonekurkussa on vain emikukkia, jonka vuoksi ne myös ovat siemenettömiä. Kurkun lähisukulaisia ovat melonit ja kurpitsat.

Kurkku on sellaisenaan valmis käytettäväksi. Useimmiten sitä käytetään kypsentämättömänä esimerkiksi salaateissa ja leivän päällä, mutta sitä voidaan käyttää myös keitoissa ja pataruuissa.

Lisää kurkusta

Viljelyvaatimukset Vaatii paljon lämpöä ja valoa.
Miten viljellään? Kasvihuonevihanneksia kasvatetaan kasvihuoneissa.
Kasvuaika Varhainen kurkku kylvetään joulukuun puolen välin paikkeilla ja myöhäisempi vuoden vaihteen jälkeen. Kurkun taimikasvatusaika on muutama viikko.
Sadonkorjuu Kurkku alkaa antaa satoa jo maaliskuussa.
Keskisato vuodessa 300 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Kurkku säilyy parhaiten 8 - 12°C:n lämpötilassa. Kylmemmässä se vetistyy ja maku huononee. Kurkkua ei saa varastoida samassa tilassa tomaatin ja appelsiinien kanssa.

Paprika

Paprikaa viljellään Suomessa vielä vähän. Sitä toivoisi kasvatettavan meillä enemmänkin, koska Suomessa paprikoihin kehittyy hyvä aromi. Tämä johtuu siitä, että Suomessa paprikoiden annetaan kypsyä ennen sadonkorjuuta. Paprikan syötävä osa on hedelmä.

Korjuuvaiheessa paprikat ovat vihreitä tai lähes valkoisia. Kypsyessään ne muuttuvat punaisiksi, keltaisiksi, oransseiksi, valkoisiksi tai tumman violeteiksi lajikkeesta riippuen. On olemassa myös vihreitä lajikkeita, jotka eivät muuta väriään kypsyessään. Chilipaprika on muodoltaan kiilamainen ja hyvin voimakkaan makuinen.

Tomaatin lisäksi peruna ja tupakka ovat paprikan sukulaiskasveja.

Paprikaa käytetään sellaisenaan salaateissa ja leivän päällä. Lisäksi se tuo makua keittoihin, liemiruokiin ja liharuokiin. Paprika voidaan valmistaa myös täytettynä.

Lisää paprikasta

Viljelyvaatimukset Vaatii paljon lämpöä ja valoa.
Miten viljellään? Kasvihuonevihanneksia kasvatetaan kasvihuoneissa.
Kasvuaika Paprika kylvetään tammikuussa. Taimet istutetaan toukokuun alussa.
Keskisato vuodessa 18 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Meillä käytettävä paprika on niin sanottua makeaa paprikaa, joka on sellaisenaan valmista käytettäväksi. Väkeviä tyyppejä käytetään mausteina, joista tunnetuimpia ovat mm. chilipaprikat. Miedonmakeat paprikat ovat kookkaita ja sisältä onttoja. Sisällä olevat siemenet poistetaan ennen käyttöä.