Pinaatit ja mangoldi

Pinaateista käytetään ravinnoksi tummanvihreät lehdet, joita pinaattikasveilla on runsaasti. Pinaatin lehdet on käytettävä ennen kuin kasvi alkaa kukkia. Pinaatti voi olla joko yksi- tai kaksikotinen.

Tavallinen pinaatti ja lamopinaatti

Pinaatteja viljellään koko Suomessa. Pinaatista viljellään kahta eri lajia, ns. tavallista pinaattia ja lamo- eli uudenseelanninpinaattia. Tavallisen pinaatin lehdet ovat ohuemmat ja varhaisessa vaiheessa se kehittää lehtiruusukkeen. Kukkimisen alkaessa lehtien mehevyys vähenee.

Lamopinaatti on mehevälehtinen ja pensasmainen. Lamopinaatin lehtien mehevyys ei heikenny kukinnan vaikutuksesta. Tämän vuoksi tuoreena myytävä pinaatti on yleensä lamopinaattia.

Lisää pinaatista

Viljelyvaatimukset Pinaatti vaatii pitkän päivän olosuhteet. Tavallinen pinaatti menestyy monenlaisilla maalajeilla.
Miten viljellään? Tavallinen pinaatti kylvetään siemenistä avomaalle. Lamopinaatti voidaan kylvää siemenistä avomaalle, mutta usein taimet esikasvatetaan.
Kasvuaika Tavallisen pinaatin kasvuaika on lyhyt. Lamopinaatti taimettuu avomaalla hitaasti.
Sadonkorjuu Lamopinaatin satoa korjataan heinäkuun alusta syyspakkasiin saakka.
Keskisato vuodessa 10 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Suuri osa pinaatista käytetään pakasteteollisuudessa. Tuoreena myytävä pinaatti on yleensä lamopinaattia.

Mangoldi eli lehtijuurikas

Ruokatieto, mangoldi, puutarhaliitto

Mangoldi eli lehtijuurikas on kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä kasvuvuotena mangoldi kehittää lehtiruusukkeen, joka muodostuu leveäruotisista lehdistä. Lehdet ovat poimulliset ja kiiltävät. Lehtiruodit ovat paksuja, hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä. Mangoldia voidaan viljellä koko maassa.

Lisää mangoldista

Viljelyvaatimukset Viihtyy monenlaisilla maalajeilla.
Miten viljellään? Kylvetään siemenistä avomaalle.
Kasvuaika Kasvuaika vähintään 4 viikkoa.
Sadonkorjuu Heinäkuun alusta syyspakkasiin.
Ominaisuudet ja käyttö Mangoldin tuoreita lehtiä käytetään salaatteihin. Lehtiruoteineen keitettynä mangoldia käytetään pinaatin tapaan. Täysikasvuisten lehtien ruoteja käytetään ruuaksi lehtisellerin tapaan.

 

Ruokatieto, pinaatti, kotimaiset kasvikset ry