Pinaatteja viljellään koko Suomessa. Pinaatista viljellään kahta eri lajia, ns. tavallista pinaattia ja lamo- eli uudenseelanninpinaattia. Tavallisen pinaatin lehdet ovat ohuemmat ja varhaisessa vaiheessa se kehittää lehtiruusukkeen. Kukkimisen alkaessa lehtien mehevyys vähenee.
Lamopinaatti on mehevälehtinen ja pensasmainen. Lamopinaatin lehtien mehevyys ei heikenny kukinnan vaikutuksesta. Tämän vuoksi tuoreena myytävä pinaatti on yleensä lamopinaattia.
Viljelyvaatimukset | Pinaatti vaatii pitkän päivän olosuhteet. Tavallinen pinaatti menestyy monenlaisilla maalajeilla. |
---|---|
Miten viljellään? | Tavallinen pinaatti kylvetään siemenistä avomaalle. Lamopinaatti voidaan kylvää siemenistä avomaalle, mutta usein taimet esikasvatetaan. |
Kasvuaika | Tavallisen pinaatin kasvuaika on lyhyt. Lamopinaatti taimettuu avomaalla hitaasti. |
Sadonkorjuu | Lamopinaatin satoa korjataan heinäkuun alusta syyspakkasiin saakka. |
Keskisato vuodessa | 10 000 kg/ha |
Ominaisuudet ja käyttö | Suuri osa pinaatista käytetään pakasteteollisuudessa. Tuoreena myytävä pinaatti on yleensä lamopinaattia. |
Mangoldi eli lehtijuurikas on kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä kasvuvuotena mangoldi kehittää lehtiruusukkeen, joka muodostuu leveäruotisista lehdistä. Lehdet ovat poimulliset ja kiiltävät. Lehtiruodit ovat paksuja, hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä. Mangoldia voidaan viljellä koko maassa.
Viljelyvaatimukset | Viihtyy monenlaisilla maalajeilla. |
---|---|
Miten viljellään? | Kylvetään siemenistä avomaalle. |
Kasvuaika | Kasvuaika vähintään 4 viikkoa. |
Sadonkorjuu | Heinäkuun alusta syyspakkasiin. |
Ominaisuudet ja käyttö | Mangoldin tuoreita lehtiä käytetään salaatteihin. Lehtiruoteineen keitettynä mangoldia käytetään pinaatin tapaan. Täysikasvuisten lehtien ruoteja käytetään ruuaksi lehtisellerin tapaan. |