Salaattikasvit

Salaattikasveja kasvatetaan koko Suomessa. Yleisimmin viljellään lehtisalaatteja, muita salaattikasveja ovat keräsalaatit, endiivit ja sikurit.

Salaattikasveihin kuuluu siis monia erilaisia kasveja. Niiden käyttötapa on kuitenkin samanlainen: ne syödään tuoreena. Salaattikasvien syötävä osa on lehdet.

Ruokatieto, keräsalaattiviljelys, puutarhaliitto

Kuvassa keräsalaatin satoa korjataan käsin.

Salaatit jaetaan maun perusteella mietoihin ja väkeviin salaatteihin. Mietoja salaatteja ovat lehti- ja keräsalaatti sekä väkeviä salaatteja sikurit ja endiivit.

Miedot salaatit

Keräsalaatti muodostaa nimensä mukaisesti kerän. Keräsalaattia on olemassa pehmeä- ja rapealehtisenä. Rapealehtistä keräsalaattia sanotaan myös amerikan- ja jäävuorisalaatiksi ja se muodostaa kiinteämmän kerän kuin pehmeä keräsalaatti. Bataviasalaatti on pehmeän ja rapean keräsalaatin risteytys, joka muodostaa lajikkeesta riippuen vihreät (Lollo Bionda) tai punertavat (Lollo Rosso) löyhärakenteiset kerät.

Lehtisalaatit eivät muodosta kerää, vaan tuuhean avonaisen lehtiruusukkeen. Lehtisalaatteja ovat tavallinen vihreä lehtisalaatti sekä punainen tammenlehtisalaatti. Niitä kasvatetaan myös ruukuissa.

Kiinankaali on salaattina käytetty kaalikasvi, joka lyhyen päivän olosuhteissa muodostaa kiinteän kerän ennen kukintaa. Pitkän päivän olosuhteissa se voi kukkia kerää muodostamatta.

Ruukkusalaatteja viljellään kasvihuoneissa ympäri vuoden.

Väkevät salaatit

Endiivit muodostavat tuuhean lehtiruusukkeen. Endiivejä ovat kähäräendiivi eli friseesalaatti ja siloendiivi.

Salaattisikureja ovat puna- ja vihersikurit. Ne ovat kaksivuotisia kasveja, jotka muodostavat punertavan tai vaaleankeltaisen supussa olevan 7 - 20 cm:n pituisen sukkulamaisen lehtiruusukkeen.

Lisää salaattikasveista

Viljelyvaatimukset Keräsalaatit vaativat kuohkean, multavan ja vettä hyvin pidättävän kasvualustan.
Miten viljellään? Keräsalaatit ja kiinankaali esikasvatetaan. Keräsalaattia viljellään myös kasvihuoneissa. Lehtisalaatti kasvatetaan siemenistä. Salaatit itävät ja taimettuvat parhaiten melko alhaisessa lämpötilassa (15 - 18° C).
Kasvuaika Pehmeälehtinen keräsalaatti noin 2 kk, rapealehtinen keräsalaatti 2,5 - 3 kk, lehtisalaatti 4 - 6 viikkoa ja kiinankaali 8 - 10 viikkoa. Salaattikasveja kasvatetaan ympäri vuoden kasvihuoneissa.
Keskisato vuodessa kiinankaali 35 000 kg/ha
rapeakeräsalaatti 20 000 kg/ha
pehmeäkeräsalaatit ja erikoissalaatit 20 000 kg/ha
Ominaisuudet ja käyttö Voimakkaan makuisia salaatteja, sikuria ja endiiviä, kannattaa käyttää yhdessä mietojen salaattien kanssa. Tällöin voimakkaamman salaatin maku pehmenee ja lisäksi useiden eri salaattien käyttäminen samanaikaisesti lisää salaatin näyttävyyttä. Salaattien säilyvyysaika on 1 - 3 viikkoa. Salaatit säilytetään 0 - 5°C:een lämpötilassa.