Sienten kasvatus on ympärivuotista. Sieniä kasvatetaan tarkoitusta varten rakennetuissa sienimöissä. Sienimöllä tarkoitetaan rakennusta, jossa voi olla useita sienten kasvatushuoneita.
Herkkusieniä, osterivinokkaita ja siitakkeita kasvatetaan kasvualustoilla, jotka ovat keskenään hiukan erilaisia. Herkkusienten kasvualusta on olkipohjainen. Lisäksi kasvatusalustan raaka-aineena käytetään luonnonlantaa. Alustassa ravinteet ovat herkkusienelle helposti käytettävässä muodossa. Kylvetty kasvualusta siirretään kasvatushuoneisiin. Kasvatus voi tapahtua joko hyllyillä, siirrettävillä lavoilla tai säkeissä.
Osterivinokkaan kasvualusta on olkipohjainen kasvatussäkki. Osterivinokkaat kasvavat ryppäinä kasvatussäkin reunoilta säkissä olevista rei'istä.
Siitakkeiden kasvualusta on puupurupohjainen pötikkä. Pötikkä on kooltaan noin 30 cm pitkä ja noin 8 cm halkaisijaltaan.
Viljellyt sienet, samoin kuin luonnon sienet, lisääntyvät itiöistä. Sienten viljelyn tehostamiseksi itiöt on lisätty vehnän tai maissin jyviin, jotka lisätään valmiiseen kasvualustaan. Kasvatusalustat siirretään kasvatushuoneeseen. Rihmasto alkaa kehittyä kasvualustaan. Noin kahden viikon kuluttua kylvämisestä rihmasto on kehittynyt sopivasti, jolloin kasvualustan pinnalle levitetään turvekerros.
Sienten muodostuminen alkaa noin 4 viikon kuluttua turvekerroksen levittämisestä eli noin 6 viikon kuluttua kylvämisestä. Tämän jälkeen sienisato korjataan viikon välein. Kun sienten alkuja on näkyvissä, niiden kasvuvauhti on hurja. Pieni sieni tuplaa kokonsa vuorokaudessa. Yhdestä kasvualustasta poimitaan yhteensä 9 viikon aikana 3 satoa.
Sienet kasvavat parhaiten lämpimässä ja kosteassa, kuten luonnossakin syyskesällä. Kasvatukseen kussakin vaiheessa parhaiten soveltuva lämpötila ja kosteus kuitenkin vaihtelevat, joten niitä säädellään kasvatuksen aikana. Sieniä kasvatetaan usein tietokoneen avulla säädellyissä olosuhteissa.
Herkkusienten viljelyssä valolla ei todennäköisesti ole merkitystä kasvun suhteen, mutta siitakesienet ja osterivinokkaat tarvitsevat valoa tietyssä kasvuvaiheessa.
Sieniin tulee helposti kolhuja. Tämän vuoksi kaikki tuoremyyntiin tulevat sienet poimitaankin käsin. Poiminta tapahtuu hellävaroen suoraan myyntirasioihin, jolloin sienet saadaan mahdollisimman hyväkuntoisina kuluttajille. Yhdeksän viikon aikana sieniä saadaan 15 - 30 kg yhden neliömetrin suuruiselta alalta.
Sienet säilyvät parhaiten viileässä, +2 - +4 asteessa. Kotona jääkaappi on sienille oikea säilytyspaikka. Sienet ovat sellaisenaan valmiita käytettäväksi ruuanvalmistukseen eli niitä ei tarvitse ryöpätä ennen käyttöä.
Sienet sopivat melkein mihin tahansa ruuanvalmistukseen, niin lihan, kalan kuin kasvistenkin kanssa. Viljellyistä sienistä herkkusieni on miedoimman ja siitakesieni voimakkaimman makuinen.
Kuivaus on hyvä sienten säilöntämenetelmä. Sieniä voi pakastaa, mutta ennen pakastamista ne kannattaa paahtaa paistinpannulla.
Lähde: teksti ja kuvat, Mykora/Maija Heikkilä