Marjapensaan ja hedelmäpuun hoito

Marjapensaiden ja hedelmäpuiden hoidossa tärkeää on harventaminen eli oksien leikkaaminen.

Uusi pensas

Uusi marjapensas kannattaa istuttaa vähintään 50 cm leveään ja syvään kasvualustaan. Silloin pensaan juurille jää riittävästi tilaa kasvaa ja kiinnittyä maahan. Taimet istutetaan noin metrin välein samaan syvyyteen, missä ne ovat olleet ennen siirtoa. Istutuksen yhteydessä kuoppaan voidaan lisätä peruslannoitetta ja -kalkkia. Istutuksen jälkeen istutusalue kastellaan.

Pensaan hoitaminen

Erityisesti kuivina kesinä pensaat kaipaavat lisävettä. Veden saannin turvaaminen on tärkeää, jotta marjasato kypsyisi kunnolla. Liiallisen kuivuuden takia raakileet varisevat herkästi maahan. Kuivuudesta johtuen pensas voi olla myös velton näköinen. Oksat voivat roikkua maata myöten myös silloin, kun pensas on saanut liikaa typpeä tai sitä ei ole harvennettu. Liiallisesta roikkumisesta johtuen oksat voivat katkeilla, joten oksat on hyvä tukea vanteilla tai rimoilla.

Pensaan leikkaaminen

Pensaita kannattaa harventaa, jolloin pensaista tulee ilmavia ja liiallinen kosteus haihtuu helpommin pois. Mikäli kosteutta jää pensaaseen, lehdet ja marjat voivat homehtua. Joka vuosi poistetaan kuivat ja vioittuneet oksat. Nuoren pensaan harvennuksen yhteydessä pensaaseen jätetään aina 5 - 6 voimakkainta versoa kasvamaan.

Oksien harvennus tehdään keväisin ennen lehtisilmujen avautumista. Silloin poistettavat oksat leikataan maata myöten poikki. Harvennusta kannattaa tehdä vanhoihin pensaisiin silloin, kun vanhat versot tuottavat vain vähän marj

Kate vähentää rikkakasvien kasvua

Marjapensaan juurelle levitetään maatuvaa katetta, joka ehkäisee rikkakasvien kasvamisen pensaan sekaan. Katteena voi käyttää esim. kompostimultaa tai puun kuoriketta. Kate levitetään pensaan juurelle lumien sulamisen jälkeen, jolloin maa on jo lämmin.

Katteena voi käyttää myös kankaita, mutta ne estävät maan pinnan lämpiämisen katteen alla. Maatuvaa katetta voi lisätä kesän aikana tarpeen mukaan.

Hedelmäpuun istutus

Hedelmäpuut tarvitsevat noin metrin paksuisen kasvualustan. Istutuskuopan pohjalle pystytetään tukikeppi, jonka viereen puu istutetaan samaan syvyyteen, kuin se on ollut ennen siirtoa. Tukikepistä puu saa tukea kasvaakseen vahvaksi ja suoraksi puuksi.

Kirsikka- ja luumupuut istutetaan 3 - 4 metrin välein, kun taas omena- ja päärynäpuut 4 - 5 metrin välein. Näin puilla on tilaa kasvaa, mutta samalla ne voivat hyödyntää toisen puun siitepölyä oman sadon kasvattamisessa. Paras istutuspaikka on loiva etelärinne.

Puun hoitaminen

Taimet harvennetaan keväällä ennen kuin lehtisilmut ehtivät aueta. Puuhun kannattaa jättää latvan lisäksi ainakin kolme vahvaa oksaa eri puolille runkoa. Latvasta lyhennetään kolmasosa kun taas sivuversoista lyhennetään puolet pituudesta.

Jatkossa kirsikka- ja luumupuita leikataan hyvin harvoin. Omena- ja päärynäpuita leikataan aina keväisin, jotta puista saataisiin vahvaoksaisia ja ilmavia.

Puun ollessa sopivan harva, sato kypsyy kauniimmin eikä puuhun tartu yhtä helposti sienitaudit. Omenapuuta uhkaavat kuitenkin monenlaiset tuholaiset (kuten esim. pihlajanmarjakoit tai pistiäistoukat), joita voidaan torjua käyttämällä ruiskutteita. Ruiskutteista ei jää torjunta-ainejäämiä itse hedelmiin.

Sadon kypsyessä on hyvä poistaa puusta liiat raakileet, jolloin jäljelle jäävillä raakileilla on tilaa kasvaa ja puu jaksaa kantaa runsaan sadon.