Päärynä, kirsikka, luumu, kriikuna

Kirsikan, luumun ja sen alalajin kriikunan hedelmät ovat luumarjoja. Päärynästä syödään hedelmä. Luumu ja kirsikka kasvavat 3 - 4 metriä korkeiksi pikkupuiksi. Päärynä voi kasvaa 10-metriseksi.

Kirsikan, päärynän ja luumun kukat ovat valkoisia. Osa lajikkeista vaatii ristipölytyksen, mutta osa on itsepölytteisiä. Kirsikan marjat roikkuvat lyhyehkön varren päässä.

Puut alkavat tuottaa hedelmiä muutaman vuoden kuluttua istutuksesta. Hedelmäpuiden ikä vaihtelee 20 - 100 vuoteen kasvupaikasta ja hoidosta riippuen. Luumua, kriikunaa, päärynää ja omenaa käytetään myös koristepuina.

Ruokatieto, luumupuu, puutarhaliitto, kuvaaja Jyri Uimonen

Luumun hedelmät kypsyvät elokuun lopussa.

Viljelyalue Suomessa

Päärynän, luumun, kriikunan ja kirsikan kaupallinen viljely on Suomessa hyvin vähäistä, mutta kotipuutarhoissa niitä kasvatetaan jonkin verran. Päärynää kasvatetaan lähinnä Etelä-Suomessa, kirsikka ja luumu menestyvät hyvin vielä Keski-Suomessa.

Lisää hedelmäpuista

Tieteelliset nimet Päärynä: Pyrus communis
Luumu eli väskynä: Prunus domestica
Kriikuna: Prunus domestica ssp. insititia
Hapankirsikka: Prunus cerasus
Tärkeimmät viljelytoimet Päärynää viljellään kuten omenaa.
Luumu-, kriikuna- ja kirsikkapuita leikataan mahdollisimman vähän ja omenasta poiketen vasta loppukesällä. Tauteja ja tuholaisia niissä esiintyy yleensä vähän.
Kasvuaika Päärynä, luumu ja kirsikka kukkivat touko-kesäkuun vaihteessa.
Tärkeimmät lajikkeet Luumu: Punaluumu, Victoria, Sinikka, yleinen keltaluumu
Päärynä: Elokuun päärynä, Auran päärynä
Kriikuna: Sinikriikuna
Kirsikka: Varjomorelli, Sikkola
Lisäystavat Varttamalla perusrunkoihin. Luumulla ja kirsikalla on myös omajuurisia lajikkeita.
Mitä korjataan satona? Päärynästä hedelmät.
Luumusta, kriikunasta ja kirsikoista marjat.
Sadon riskit Hallat kukintavaiheessa. Kylmät ja vähälumiset talvet saattavat vahingoittaa hedelmäpuita. Myös taudit ja tuholaiset pienentävät satoa.
Ominaisuudet ja käyttö Päärynät, luumut ja kirsikat syödään pääasiassa tuoreena. Niitä voidaan kuitenkin käyttää myös leivontaan sekä hillojen, soseiden, marmeladien ja mehujen valmistamiseen.