Kasvien viljely avomaalla ja kasvihuoneessa

Avomaalla viljellään pääasiassa perunaa, hernettä, papua, juureksia, kaaleja, sipuleita, pinaattia, avomaan kurkkua, selleriä, kurpitsoita ja salaatteja. Kasvihuoneessa viljellään eniten tomaattia, kurkkua, paprikaa, yrttejä ja salaatteja

Viljely avomaalla

Maa muokataan kylvö- ja istutuskuntoon maatalouden muokkausvälineillä. Samassa yhteydessä voidaan tehdä maaperän lannoitus.

Kylvö avomaalle

Huhtikuun alusta kesäkuun alkuun tapahtuu siementen kylvö. Ensimmäisinä kylvetään lajit, joiden kasvuaika on pitkä tai joista halutaan saada ensimmäinen sato mahdollisimman varhain.

Jotta itäminen lähtisi hyvin käyntiin, on lämpötilan, veden ja hapen saannin oltava kohdallaan. Lisäksi maan kuohkeus vaikuttaa paljon itämiseen, sillä pienet taimet eivät jaksa kasvaa suurten multakokkareiden alta kohti päivän valoa. Avomaalla ollaan luonnollisesti enemmän luonnon armoilla kuin kasvihuoneessa, joten myöhäinen kevät ja halla voivat viivästyttää tai jopa estää kasvien viljelyä.

Kylvö tapahtuu koneellisesti. Erityiset tarkkuuskylvökoneet kylvävät siemenet riittävän etäälle toisistaan, jolloin myöhemmässä kasvuvaiheessa vältytään yhdeltä työvaiheelta, harventamiselta. Mitä pienempiä siemenet ovat, sitä lähemmäs maanpintaa siemenet kylvetään. Perunan kasvattaminen tapahtuu mukuloista.

Taimien esikasvatus avomaaviljelyyn

Monien kasvien esikasvattaminen on välttämätöntä, että niistä ehditään saada Suomen kesän aikana satoa. Tällasia kasveja ovat esim. mukulaselleri ja keräkaali. Esikasvatus lisää myös nuoren taimen selviämismahdollisuuksia.

Taimien esikasvatus tapahtuu yleisimmin kasvihuoneessa tai lavoissa maalis-toukokuun aikana. Esikasvatuksen jälkeen taimet karaistaan eli niitä totutellaan hiljalleen uusiin elinoloihin ja lämpötiloihin. Kasvihuoneessa karaiseminen tapahtuu vähentämällä lämpöä ja kasteluvettä. Karaisemisen jälkeen taimet istutetaan joko käsin tai koneellisesti tuleville kasvupaikoilleen ulos.

Etenkin kasvatuksen alkuvaiheessa voi olla tarpeen suojata taimet katteella. Kate suojaa kylmyydeltä tai polttavalta auringon paisteelta, mutta samalla pidättää kosteuden maassa. Kastelu hoidetaan erilaisten kastelujärjestelmien avulla, joko maan päällä tai maan alla.

Viljely kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa on mahdollista viljellä ympäri vuoden, kun lämpötila on säädetty sopivalle tasolle. Kasvihuoneviljely tapahtuu hyvin samanlaisesti kuin viljely avomaallakin.