Kylvö

Useimmat kasvit kylvetään Suomessa keväisin. Kylvön oikea ajankohta on tärkeä. Maan täytyy olla riittävän lämmin, mutta tarpeeksi kostea. Jos maa ehtii kuivua liikaa, kasvit itävät ja taimettuvat heikosti.

Aikainen kylvö pidentää Suomen lyhyttä kasvuaikaa, mutta kevään hallojen takia kannattaa arkojen kasvien kylvöä myöhästyttää.

Useimmat peltokasvit kylvetään kylvölannoittimella. Siinä on erikseen säiliöt ja vantaat siemeniä ja lannoitteita varten. Vantaita pitkin ne levitetään samalla kertaa maahan haluttuun syvyyteen.

Miten syvälle?

Siemenen koko vaikuttaa siihen, miten syvälle se kylvetään. Mitä syvemmällä siemen on, sitä varmemmin se saa vettä, mutta sitä enemmän se tarvitsee vararavintoa, koska matka maan pinnalle on pidempi. Tämän vuoksi mitä pienempi siemen on, sitä lähemmäksi maan pintaa se kylvetään.

Kylvön jälkeen pelto usein jyrätään. Jyräyksellä pellon pinta tasoittuu ja tiivistyy, jolloin kosteus pysyy paremmin pellossa.

Kylvökoneet

Pellot kylvetään nykyisin kylvökoneilla, yleisimmin kylvölannoittimella. Siemenet ja lannoitteet levitetään samanaikaisesti maahan oikeaan syvyyteen.

Taimet jatkavat kasvuaikaa

Useiden viljelykasvien kasvuaikaa jatketaan siten, että ensin kasvatetaan taimet. Esimerkiksi monilla vihanneskasveilla kasvukausi ei riitä ilman taimien kasvatusta tuottamaan riittävän suurta ja varmaa satoa. Taimet voidaan kasvattaa lämpimässä kasvihuoneessa jo ennen kasvukauden alkua.

Myös monivuotiset puutarhaviljelmät, kuten marja- ja hedelmätarhat, perustetaan taimista.

Kouliminen ja karaiseminen

Pienillä viljelmillä siemenet kylvetään ensin laatikoihin. Itäneet taimet siirretään isompiin astioihin. Tätä sanotaan taimien koulimiseksi.

Koneellistetuilla viljelmillä siemenet kylvetään suoraan lopulliseen istutusastiaan, jolloin koulimistyö jää pois. Lämpimässä kasvatettuja taimia karaistaan ennen kuin ne istutetaan ulos. Se tarkoittaa sitä, että taimia totutetaan viileämpään ulkoilmaan vähitellen.

Istutuskoneet

Taimien istutusta varten on olemassa omat siihen tarkoitukseen suunnitellut koneet. Pienillä viljelmillä taimet istutetaan käsin.