Keliakia

Keliakia on perinnöllinen sairaus, jota sairastavilla tiettyjen viljojen proteiini, gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa. Keliakiapotilaan ohutsuolen suolinukka on madaltunut tai kadonnut. Nukkalisäkkeiden surkastumisen ja limakalvon tulehdusreaktion seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Keliakian taudinmäärityksen tulee aina perustua ohutsuolesta otettavaan kudosnäyteeseen.

Keliakian oireet

Hoitamattoman keliakian tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, ummetus ja vatsan turvotus, huonovointisuus, suuhaavat (aftat) sekä osteoporoosi erityisesti aikuisilla. Lapsilla esiintyy myös häiriöitä kasvussa ja kehityksessä. Keliakia voi ilmetä myös laktoosi-intoleranssina, raudanpuuteanemiana, riisitautina tai foolihapon puutteena, johtuen ravintoaineiden heikentyneestä imeytymisestä.

Noin neljäsosalla keliaakikoista taudin ensioire on kutiava, rakkulainen ihottuma, jota esiintyy etenkin polvissa, kyynärtaipeissa, pakaroissa ja päänahassa. Kyseessä on tällöin ihokeliakia eli dermatitis herpetiformis. Ihokeliaakikolta löytyy kuitenkin aina myös jonkinasteinen keliakialle tyypillinen muutos ohutsuolesta. Perintötekijöiden ja gluteenin lisäksi keliakian puhkeamiseen tarvitaan myös jokin muu laukaiseva tekijä, jota ei vielä tiedetä.

Keliaakikon tulee välttää vehnää, ohraa ja ruista

Keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliohoidon tavoitteena on poistaa oireet, uudistaa suolinukka sekä palauttaa ravintoaineiden imeytyminen ja ravitsemustila normaaleiksi. Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista ja ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Gluteenin täydellinen välttäminen korjaa limakalvovaurion ja parantaa keliakiasta johtuvat oireet. Keliaakikko voi syödä myös ns. puhdasta kauraa, joka on pakkauksessa merkitty keliaakikolle sopivaksi. Kaura, joka on puhdistamatta korjattu pellolta, saattaa sisältää jäämiä muista viljoista. 

Mitä keliaakikko voi syödä?

Keliaakikko voi syödä kaikkia ruokia, joiden valmistuksessa ei ole käytetty vehnää, ohraa ja ruista. Keliaakikolle sopivia viljoja ovat gluteenittomat viljat eli riisi, maissi, hirssi ja tattari. Lisäksi keliaakikot voivat käyttää kauraa. Suomen Keliakialiiton uusien hoitosuositusten mukaan myös lapsi- ja ihokeliaakikot voivat käyttää kauraa ruokavaliossaan. Vehnästä valmistetut, puhdistetut tärkkelysvalmisteet sekä useimmat gluteenittomat erityistuotteet sopivat useimmille keliaakikoille. Ohratärkkelystä (Ohrakas) keliaakikoille ei suositella.

Koska monien ruokien valmistukseen käytetään erilaisia viljatuotteita, täytyy keliaakikon lukea valmistusaineluettelo tarkasti. Kiellettyjen viljojen lisäksi ruoka ei saa sisältää esimerkiksi mannaryynejä, korppujauhoja, makaronia tai spagettia. Esimerkiksi lihapullissa saattaa olla korppujauhoja ja suklaassa vohvelia.

Mitä voi syödä ilman rajoituksia? Hedelmiä, marjoja, kasviksia, maitotuotteita, lihaa, kalaa, kananmunia, riisiä, tattaria, hirssiä, maissia, gluteenittomia jauhoseoksia sekä kaikkia elintarvikkeita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty vehnää, ohraa tai ruista.
Mitä pitää välttää? Vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä tuotteita.
Ongelman syy? Vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa.
Ongelman ilmeneminen Pienillä lapsilla paino nousee huonosti ja ulosteet muuttuvat löysiksi. Aikuiset usein laihtuvat ja ovat väsyneitä. Muita oireita ovat epämääräiset vatsakivut, ripuli, päänsärky ja raudanpuuteanemia.
Miten tutkitaan? Ohutsuolen sisäpinnan limakalvosta otetaan pieni näyte, joka tutkitaan mikroskooppisesti.
Yleisyys Suomessa Noin yksi tapaus kolmeasataa kohti, mutta voi olla yleisempikin.
Missä iässä ongelma esiintyy ja voiko se parantua? Kaikenikäisillä, useimmiten keliakiaan sairastutaan aikuisena. Keliakia ei parane koskaan, mutta oireet pysyvät poissa gluteenittomalla ruokavaliolla.
Ravintoaineiden saannin ongelmat Alkuvaiheessa voi ilmetä raudan, folaatin, D-vitamiinin ja/tai kalsiumin puutosta. Samoja ravintoaineiden puutoksia ilmenee jatkossakin, jos gluteenitonta ruokavaliota ei noudateta.
Muuta huomioitavaa Joillakin keliaakikoilla saattaa etenkin sairauden alkuvaiheessa esiintyä laktoosi-intoleranssia, jolloin on vältettävä laktoosia sisältäviä maitotuotteita.

Vinkkejä ruuanvalmistukseen keliaakikolle:

  • Puurot ja vellit: Käytä puuroihin ja velleihin gluteenittomia kaurahiutaleita, tattarisuurimoita ja -hiutaleita, hirssisuurimoita ja -hiutaleita, maissiryynejä, riisiä ja riisihiutaleita, perunaa tai perunahiutaleita. Vaihtelua puuroihin ja velleihin saa maustamalla ne marjoilla ja hedelmillä.
  • Suurustaminen: Vehnäjauhon voi korvata maissitärkkelyksellä tai gluteenittomalla tai vähäproteiinisella leipäjauheella (1 rkl em. tärkkelystä tai jauhetta vastaa 1 rkl vehnäjauhoja).
  • Murekkeet ja leivittäminen: Korppujauhot voi korvata perunasurvoksella tai perunasosehiutaleilla. Leivitykseen voi käyttää perunasosehiutaleita tai gluteenittomasta leivästä jauhettua korppujauhoa.
  • Leivonta: Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät huonommin tuoreena kuin tavalliset leivonnaiset. Pakastaminen on hyvä keino pitää leivonnaiset tuoreena.

Lue lisää keliakiasta Suomen keliakialiitto ry:n sivuilta!

Kaikki artikkelit aiheesta Erityisruokavaliot