Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan maitosokerin eli laktoosin imeytymishäiriötä. Se johtuu laktoosia pilkkovan entsyymin, laktaasientsyymin, niukkuudesta ohutsuolessa. Laktoosi-intoleranttien tulee tämän vuoksi välttää laktoosia.

Laktoosia eli maitosokeria on luonnostaan ainoastaan maidossa. Ruuat, joiden valmistuksessa on käytetty maitoa, sisältävät näin ollen laktoosia. Kypsytetyissä juustoissa ja useimmissa sulatejuustoissa tosin ei ole lainkaan laktoosia, koska maitohappokäymisen johdosta laktoosi on hajonnut propionihapoksi ja hiilidioksidiksi.

Monet margariinit ovat täysin laktoosittomia, mutta myös voi ja tavalliset margariinit sopivat useimmille. Laktoosia on myös joissakin lääkkeissä. Jos et siedä laktoosia lainkaan, mainitse siitä apteekissa ja lääkärissä käydessäsi. Kaupassa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä, sillä niissä on aina mainittu, sisältääkö tuote maitoa, onko tuote vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon tai maidoton.

Laktoosin sietokyky vaihtelee

Laktoosi-intoleranteilla laktoosin sietokyky vaihtelee. Jotkut saavat vatsavaivoja hyvinkin pienestä laktoosimäärästä, kun taas toiset voivat juoda jopa lasillisen maitoa. Oman sietokyvyn saa parhaiten selville kokeilemalla.

Hapanmaitotuotteet sopivat paremmin laktoosi-intoleranteille

Hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja viili, sopivat monille laktoosi-intoleranteille, koska osa niiden sisältämästä laktoosista on pilkkoutunut valmistuksen aikana. Aterian yhteydessä nautittu maito ei myöskään aiheuta niin helposti oireita kuin sellaisenaan juotu maito. Kuitupitoisen tai rasvaisen aterian aikana nautitulla laktoosilla on enemmän aikaa imeytyä, jolloin laktoosi ei aiheuta niin helposti oireita.

Kuumennettu maito voi sopia paremmin kuin kuumentamaton. Laktoosin sietokyky saattaa vaihdella ja esimerkiksi stressi voi pahentaa oireita. Laktoosi-intoleranteille valmistetaan tuotteita, joissa maidon laktoosi on valmiiksi hajotettu, kuten esimerkiksi vähälaktoosista maitoa, piimää, kermaa, jogurttia ja jäätelöä.

Laktoosia hajottavaa entsyymivalmistetta voi ostaa apteekista

Apteekeissa on myynnissä entsyymitabletteja, joita voi nauttia ennen laktoosipitoisen ruuan syömistä. Entsyymivalmistetta on saatavilla myös ruokaan sekoitettavana liuoksena ja jauheena. Valmisteiden entsyymi hajottaa laktoosin, jolloin se ei aiheuta oireita.

Mitä voi syödä ilman rajoituksia? Kaikkia elintarvikkeita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty maitoa tai maitovalmisteita.
Mitä voi syödä kohtuudella? Vähälaktoosisia ja laktoosittomia elintarvikkeita. Jos maitotuotteista ei tule oireita, myös tavallisia maitotuotteita voi syödä.
Mitä pitää välttää? Laktoosia sisältäviä tuotteita, kuten useimpia maitotuotteita. Myös hera ja herajauhe sisältävät laktoosia.
Ongelman syy Laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö, joka johtuu ohutsuolen limakalvolla olevan laktaasientsyymin puutteesta. Entsyymin puutos aiheuttaa sen, että laktoosi ei hajoa, vaan jää suoleen, jossa se aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Ongelman ilmeneminen Hajoamaton ja imeytymätön laktoosi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, vatsakipuja, vatsan turvotusta, röyhtäilyä ja mahdollisesti ripulia.

Jos epäilee laktoosia vatsaoireiden aiheuttajaksi, kannattaa kokeilla laktoositonta ruokavaliota 1 - 2 viikon ajan. Jos oireet helpottavat tänä aikana ja palaavat taas normaalin ruokavalion yhteydessä, on todennäköisesti kyseessä laktoosi-intoleranssi.

Miten tutkitaan? Laktoosi-intoleranssia voidaan tutkia myös laktoosirasituskokeella, jonka aikana seurataan veren glukoosipitoisuutta. Jos henkilöllä on laktoosin imeytymishäiriö, veren glukoosipitoisuus nousee vain vähän. Jos rasituskokeen aikana ja sen jälkeen ilmenee lisäksi vatsavaivoja, on niiden syy todennäköisesti laktoosi.
Yleisyys Suomalaisista noin 15 - 17 %:lla on laktaasi- entsyymin puutosta. Selvästi havaittavia oireita, eli laktoosi-intoleranssia on noin 5 %:lla. Monilla Euroopan, Aasian ja Afrikan kansoilla laktaasi-entsyymin puutos eli hypolaktasia on hyvin yleistä.
Missä iässä ongelma esiintyy ja voiko se parantua? Kaikenikäisillä, harvinaisin pikkulapsilla. Laktoosin sietokyky saattaa vaihdella eri elämäntilanteissa. Laktoosi-intoleranssi ei yleensä parane kokonaan.
Ravintoaineiden saannin ongelmat Jos maitotuotteiden käyttö on vähäistä, kalsiumin saanti voi olla niukkaa. Juusto on laktoositon kalsiumin lähde. Juustot kuitenkin sisältävät usein varsin paljon rasvaa ja suolaa, joten rasva- ja suolapitoisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Tarvittaessa voi olla aiheellista nauttia kalsiumvalmisteita. Kalsiumin riittävä saanti on tärkeää osteoporoosin ehkäisyn kannalta.
Ravintoaineiden saannin ongelmat Myös B2-vitamiinin saanti voi olla niukkaa maitotuotteiden välttämisen seurauksena.
Muuta huomioitavaa Laktoosi-intoleranssi ei ole allergiaa.

Eräiden ruoka-aineiden laktoosipitoisuuksia

Ruoka-aine Annos Annoksen sisältämä laktoosipitoisuus (g)
     
Maito 2dl 10,0
piimä 2dl 7,0
Jogurtti 2dl 4,0-7,0
Viili 2dl 7,0
Jäätelö tuutti 3,0
Maitorahka 1dl 3,0
Raejuusto 1dl 1,6
Kermaviili 1dl 0,5
Smetana  1 rkl 0,3
kerma 1 rkl 0,3
Kypsytetyt juustot   0
Sulatejusto   0
Voi,margariini 1 tl  0-0,04
Leikkelemakkara 1 viipale, 20 g 0-0,6
Nakki 1kpl, 35g 0-0,6
Maitoon leivottu leipä 1 viipale 0,5
Karjalanpiirakka 1 kpl,75g 2,0-3,0
Pikku pulla 1 kpl 0,5
Kermatäytekakku 1 pala 0,5
Maitosuklaapatukka 1kpl, 40g 5,0
Toffeekaramelli 1 kpl 0,2

Lisää aiheesta maito ja terveys ry:n sivuilla.

Kaikki artikkelit aiheesta Erityisruokavaliot