Liikunta tukee ravitsemusta

Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa monessa tapauksessa samalla tavoin terveyttä edistävästi kuin hyvä ruokavalio. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myös ravinnon tarpeeseen. Liikunta ja ravitsemus tukevat toisiansa.

10 syytä liikkua

 1. Säännöllinen liikunta on välttämätöntä lasten normaalille kasvulle. Se vaikuttaa kehon koostumukseen ja aineenvaihduntaan.
 2. Liikunta auttaa jaksamaan. Se on erittäin tärkeää kunnolle ja lihasvoimalle.
 3. Liikunta kehittää notkeutta ja kehon hallintaa.
 4. Liikunta auttaa pitämään painon sopivana.
 5. Liikunta ehkäisee ja vähentää kipuja ja kolotuksia, esimerkiksi liiasta istumisesta johtuvia niska- ja hartiasärkyjä.
 6. Liikunta vahvistaa luustoa. Erityisen hyödyllistä säännöllinen liikunta on murrosikäisten luun tiheydelle ja rakenteelle.
 7. Liikunta on hauskaa ja sen kautta voi saada uusia ystäviä. Se vaikuttaa positiivisesti henkiseen hyvinvointiin ja itsetuntoon. Liikunta on tärkeä osa myös masennuksen hoitoa ja ehkäisyä.
 8. Liikunta ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja sekä kakkostyypin diabetesta.
 9. Liikunnan on todettu ehkäisevän rinta- ja paksusuolensyöpiä, sekä mahdollisesti myös eturauhas-, keuhko-, ja kohdun limakalvosyöpiä.
 10. Liikkumattomuutta pidetään yhtä suurena vaaratekijänä kuin tupakointia, korkeaa kolesterolia ja verenpainetta.

Liikuntasuositus 13 - 18-vuotiaille:

liiku ainakin 1,5 tuntia päivässä - puolet siitä reippaasti!

Lasten ja nuorten tulisi olla fyysisesti aktiivisia mahdollisimman monipuolisesti. Päivittäin olisi hyvä liikkua vähintään puolitoista tuntia. Liikunnan voi jakaa useampaan pätkään - jo 10 minuutilla on merkitystä.
Vältä istumasta kerralla pitkään paikallaan ja rajaa "ruutuaika" maksimissaan pariin tuntiin.

Ruokatieto, liikuntasuositus, Nuori Suomi

Liikuntapiirakka havainnollistaa viikottaisen terveysliikunnan suosituksen aikuisille

Terveyden kannalta hyödyllisintä on hengitys- ja verenkiertoelimistöä kehittävä tehokas liikunta. Kuitenkin myös kohtuutehoisella liikunnalla on suotuisia vaikutuksia. Liikunnan voi jakaa myös lyhyisiin, vähintään kymmenen minuutin pätkiin.

UKK-Instituutti on kehittänyt liikuntapiirakan kuvaamaan terveysliikunnan suosituksia. Liikuntapiirakka on jaettu kahteen osaan:

 1. kestävyyskunto: tee ainakin 2,5 t reippaasti tai 1 t 15 min rasittavasti
 2. lihaskunto ja liikehallinta: tee ainakin 2 krt/vko.

Ruokatieto, liikuntapiirakka 2009, ukk-instituutti