Makujen monipuolinen maailma

Ihminen maistaa viisi perusmakua ja haistaa tuhansia eri hajuja.

Mansikka maistuu erilaiselta kuin puolukka ja ranskanleipä erilaiselta kuin ruisleipä. Eri ruokien maut erottuvat toisistaan haju- ja makuaistien avulla.

Makuaisti on kielessä

Ihminen maistaa viisi perusmakua, jotka ovat makea, suolainen, hapan, karvas ja umami. Makusoluja on kielessä, kitalaessa ja nielussa. Tiettyjä makuja aistivien makusolujen määrä vaihtelee kielen eri osissa, mutta kaikkia makuja aistitaan koko kielellä. Maistaminen on kaikilla yksilöllistä.

Maku Esimerkkejä ruuista Muuta huomioitavaa
Hapan Sitruuna, karpalo, piimä, hapatettu ruisleipä
Ruokatieto, hapan
Happaman maun saa ruuissa aikaan esimerkiksi sitruunahappo ja maitohappo. Happamasta mausta opitaan pitämään.
Karvas Greippi, kahvi, tonic-vesi
Ruokatieto, karvas
Ruokien karvaus johtuu eri aineista, esimerkiksi kahvin karvaus kofeiinista ja greipin karvaus kiniinistä. Karvaasta mausta opitaan pitämään myöhemmällä iällä.
Makea Sokeri, hunaja, makeiset, jäätelö, mansikka
Ruokatieto, makea
Makea maku on puhtain sakkaroosissa eli tavallisessa sokerissa. Muissa sokereissa ja keinotekoisissa makeutusaineissa on myös erilaisia sivumakuja. Makea maistuu miellyttävältä pientenkin lasten mielestä.
Suolainen Suola, perunalastut, suolapähkinät, meetvurstiRuokatieto, suolainen Ruokasuola eli natriumkloridi on puhtaan suolainen. Mineraalisuoloissa on suolaisuuden lisäksi karvasta makua. Myös pikkulapset pitävät suolan mausta.
Umami Liha, lihaliemi, liha- ja grillimausteetRuokatieto, umami Lisäaineena käytetty natriumglutamaatti ruo ruokaan umamin maun. Umamia kuvaillaan lihaliemimäiseksi ja täyteläiseksi. Umamin makua on myös mm. sienissä, tomaatissa ja äidinmaidossa.

Maut ovatkin usein hajuja

Ruokatieto, hajuaisti

Ihminen kykenee aistimaan ruuissa tuhansia erilaisia hajuja. Suuri osa makuelämyksestä muodostuukin hajuista, jotka sekoittuvat maun aistimukseen. Hajuaistin merkitys selviää nuhaisena kun ruokaa ei maistakaan yhtä voimakkaasti kuin normaalisti. Tämä johtuu siitä, että hajuaisti toimii huonosti nenän ollessa tukossa.

Hajuaisti on nenässä

Hajuaistin solut havaitsevat erilaisia hengitysilman mukana kulkeutuvia hajuyhdisteitä. Hajuyhdisteet poikkeavat toisistaan kemialliselta rakenteeltaan. Hyvinkin samankaltaiset yhdisteet voivat erota suuresti hajultaan: toinen voi esimerkiksi tuoksua mesimarjalta, toisen tuoksuessa lakritsalta. Hajuja ei olekaan kyetty luokittelemaan makujen tapaan.

Ruuan ulkonäkö antaa viitteitä ruuan mausta

Ruuan ulkonäkö on tärkeä asia ruuanvalinnassa. Jos ruuan väri on jollain lailla väärä, saatamme jättää ruuan kokonaan maistamatta. Ruuan väri voi kertoa esimerkiksi siitä, onko ruoka syötävää tai miltä ruoka voisi maistua. Väri saattaakin johdatella makuaistiamme harhaan. Esimerkiksi appelsiinin maun tunnistaminen punaisesta tai vihreästä mehujäästä on vaikeampaa kuin appelsiinin maun tunnistaminen keltaisesta mehujäästä.

Kokonaisuus saa ruuan maistumaan hyvältä

Näkö-, tunto- ja kuuloaisteilla otamme selvää ruuan rakenteesta. Tuoreen leivän tunnistaa pehmeydestä ja lusikoidessasi jogurttia näet, onko se löysää vai paksua. Suutuntuma kertoo, onko kiisseli juoksevaa vai hyytelömäistä tai pihvi mureaa vai sitkeää. Myös kuuloaisti osallistuu ruuan syömisestä saatavaan nautintoon. Hyvät hapankorput rouskuvat syötäessä ja omena on nahistunut, jos purtaessa ei kuulu ääntä. Tuntoaisti kertoo muun muassa ruuan lämpötilasta, joka on myös olennainen osa ruuan miellyttävyyttä. Tietyt ruuat maistuvat parhailta kylminä, kuten maito. Toiset ruuat taas on tarkoitettu nautittaviksi lämpiminä, kuten jauhelihakastike ja perunamuusi.

Maku muuttuu iän mukana

Onko lempiruokasi edelleen sama kuin ruoka, josta pidit pikkulapsena? Ehkä muistat ruokia, jotka aiemmin maistuivat paremmilta kuin nyt. Lasten lempiruuat ovat usein erilaisia kuin aikuisten. Tämä johtuu siitä, että mieltymykset muuttuvat iän myötä oppiessamme pitämään erilaisista ruuista. Makumieltymyksiin vaikuttaa paljon myös se, mitä olemme tottuneet syömään. Ystäväsi saattaa pitää ruuista, joista itse et pidä lainkaan, koska et ole tottunut niiden makuihin.