Nauti ruuasta

Hyvä ruoka on maukasta ja värikästä. Anna aikaa yhdessä syömiselle aina kun mahdollista. Samalla tulee helpommin huomioitua ruuan laatu sekä hoidettua henkistä hyvinvointia!

Ruokatieto, kattaus,kuvaaja Jussi Ulkuniemi

10 syytä syödä yhdessä

1. Ajan hyötykäyttöä
Joka päivä on syötävä, vaikka olisi kuinka kiire. Jospa perheesi vaihtaisikin jonkin kivan ja kehittävän harrastuksen toiseen kivaan ja kehittävään: yhdessä ruokailuun. Harvassa harrastuksessa yhdistyy yhtä paljon hyviä puolia.

2. Elämän tärkeät asiat järjestykseen
Elämän laatua ei voi loputtomasti kasvattaa tavaroilla tai suorittamalla. Monen mielestä tärkeimpiä asioita ovat läheiset ihmissuhteet, terveys ja pienistä asioista nauttiminen. Yhdessä syöminen tarjoaa näitä luontevasti.

3. Hitaasti syöminen on terveellistä
Rauha kiireen keskellä tekee hyvää ja vapauttaa luovuutta. Tulee myös helpommin syötyä terveellisesti, kun syö ajan kanssa.

4. Meidän juttu
 Ihminen on laumaeläin, jolle on tärkeää kuulua yhteisöön. Yhdessä ruokailemalla rakennetaan perheen tai ystäväpiirin omaa ruokakulttuuria, perinteitä, joista voi saada voimavaroja vuosienkin päästä.

5. Luodaan tukiverkkoja
 Kun yhdessä syömisestä tulee tapa ja arkinen juttelu on luontevaa, on tarvittaessa helpompaa ottaa puheeksi myös vaikeita asioita. Saat tukea ja huomaat myös miten arvokas tuki tai ilon aihe sinä voit muille olla.

6. Eväitä maailmalle
Yhdessä syöminen tarjoaa mahdollisuuden oppia luontevat käytös- ja ruokailutavat. Kun on oppinut keskustelemaan, tietää miten käyttäytyä, osaa tehdä ruokaa ja tuntee juurensa, pärjää myös maailmalla.

7. Kokkaaminen on hauskaa ja hyödyllistä
Kun syödään yhdessä, tulee helpommin myös laitettua ruoka itse sekä paneuduttua ruuan laatuun ja makuun. Yhdessä kokkaaminen on hauskaa ja samalla oppii tärkeitä taitoja ja itsetunto kasvaa. Itse tekemällä säästää usein myös rahaa.

8. Esteettisyys on terveellistä
Kun syödään yhdessä, on mukavaa kattaa pöytä ja asetella ruoka lautaselle kauniisti. Se kohottaa ruokailun arvoa. Annokseen saa väriä erilaisilla kasviksilla ja samalla lisääntyvät ruuan ravintotekijät.

9. Elämä rikastuu
Nauti kaikilla aisteilla. Kiinnitä huomiota erilaisiin makuihin, tuoksuihin, suutuntumaan jne. ja keskustele kokemastasi toisten kanssa. Avarra maailmaasi myös tietoisesti maistelemalla uusia ruokia ja makuja. Uudet ruuat tuovat paitsi uusia nautintoja, myös monipuolistavat ruokavaliotasi.

10. Terve suhde ruokaan
Syöminen on elinehto, mutta kun yltäkylläisyys on lisääntynyt, ihmisten suhde ruokaan on monimutkaistunut. Ruualla on suuri vaikutus terveyteen, hyvinvointiin ja identiteettiin, sen avulla voidaan myös ottaa kantaa poliittisiin tai eettisiin kysymyksiin. Ruoka liittää ihmisiä yhteen ja sen kautta voi luoda uutta ja toteuttaa itseään. Yhdessä syöminen helpottaa suhtautumaan ruokaan terveellä tavalla.