Normaali versio

Nauti ruuasta

Hyvä ruoka on maukasta, värikästä ja maistuu parhaalta hyvässä seurassa. Yhdessä syöminen tekee hyvää niin mielelle kuin kehollekin.

Ruokatieto, kattaus,kuvaaja Jussi Ulkuniemi

7 syytä syödä yhdessä

 1. Yhteinen aika
  Säännölliset yhteiset ruokailuhetket perheen kesken tarjoavat tärkeää yhteistä aikaa arjen askareiden keskellä. Saman pöydän äärellä on helppoa päivittää kuulumiset, menot ja tapahtumat, sopia tärkeistä asioista ja nauttia yhdessäolosta ruokailun ohessa.
 2. Hitaasti syöminen on terveellistä
  Rauhallinen ruokahetki hyvässä seurassa tekee hyvää mielelle ja vapauttaa ajatukset luovuudelle. Ajan kanssa syödessä elimistö ehtii viestiä kylläisyydentunteen kautta energiavarastojen täyttymisestä ajoissa, jolloin tulee syötyä sopivasti. Tällöin ruuasta ehtii myös nauttia paremmin.
 3. Eväitä maailmalle
  Ruokailu on tärkeä osa jokapäiväistä elämää kaikkialla maailmassa. Ruokailutilanteisiin liittyykin paljon erilaisia uskomuksia, tapoja ja perinteitä eri maissa. Siksi hyvät käytös- ja ruokailutavat on tärkeää omaksua jo nuorena. Hyvien tapojen hallitseminen tuo itsevarmuutta, ja auttaa ymmärtämään sekä kunnioittamaan erilaisia ruokatapoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
 4. Kokkaaminen on hauskaa ja hyödyllistä
  Ruoanlaitto on eittämättä yksi tärkeimmistä kyvyistä, joita nuorena tulee oppia. Kun syödään yhdessä, tulee helpommin myös valmistettua ruokaa itse. Yhdessä kokkaaminen on hauskaa ja kaupanpäällisiksi oppii tärkeitä taitoja. Itse tekemällä säästyy usein myös rahaa.
 5. Terveellinen ruoka näyttää hyvältä
  Yhteistä ruokailuhetkeä varten on mukava kattaa pöytä ja asetella ruoka kauniisti esille. Annokseen saa värejä ja pirteyttä esimerkiksi kasviksilla ja yrteillä. Kaunis ruoka maistuu paremmalta ja samalla ravintoaineiden määrä kasvaa.
 6. Elämä rikastuu
  Uusien ruokien kokeilu ja eri maiden ruokakulttuureihin tutustuminen on hauska harrastus. Omien mieltymysten ja makukokemusten vertailu perheen tai ystävien kanssa tekee kokeiluista entistä mielenkiintoisempia. Uudet ruuat tuovat paitsi nautintoa ja piristystä päivään, myös monipuolistavat ruokavaliota.
 7. Terve suhde ruokaan
  Nykyisin elintarvikkeiden valikoima on todella suuri ja median viestit terveellisestä tai epäterveellisestä ruuasta voivat tuntua monimutkaisilta ja ristiriitaisilta. Ruualla on suuri vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin, mutta ruuan tulisi olla myös iloinen asia. Yhdessä syöminen auttaa suhtautumaan ruokaan terveellä tavalla. Yhdessä on myös helpompi harjoitella, miten koostaa terveyttä edistävä ruokavalio, ja miten lautasmalli toimii.