Syö säännöllisesti

Säännölliset ateriat pitävät nälän poissa. Nälkä on elimistön viesti siitä, että on aika syödä.

Kun on nälkä, on mukava syödä kunnon ruokaa. Siitä saa riittävästi kaikkia ravintoaineita ja niillä jaksat koko päivän. Makeisista saa hyvin vähän ravintoaineita. Ne myös vievät nälän tunteen pois, eivätkä oikeat ateriat maistu niin hyviltä. Syö makeisia harvoin tai ei lainkaan.

On tärkeää syödä säännöllisesti, mutta kello kädessä ei tarvitse syödä. Kaikilla on oma ruokailurytminsä. Kaikkien ei siis tarvitse syödä isoa aamupalaa, jos ruoka ei vielä maistu. Vältä kuitenkin raskaita iltapaloja. Yöllä elimistön on tarkoitus levätä. Jos sen on sulatettava paljon ruokaa, yöuni saattaa häiriytyä.

Päivä alkaa aamupalalla

Ruokatieto, kello 07.30
Syö aamulla jotain viljatuotetta, esimerkiksi leipää tai puuroa. Juo lisäksi jotain maitotuotetta ja syö kasviksia tai hedelmiä. Aamupalana voi syödä pienenkin annoksen, jos ruoka ei aamulla maistu. Erilaiset ja monipuoliset aamupalat tuovat pirteyttä päivään. Kunnon aamupalalla jaksat lounaaseen saakka.

 

Päivällä lounas

Ruokatieto, kello 11.30Koulussa on tarjolla monipuolinen lounas. Se kannattaa syödä, niin tunnilla jaksaa hyvin eikä ennen kotiin pääsyä tule nälkä. Kunnon lounaalla jaksaa välipalaan saakka.

 

Iltapäivällä välipala

Ruokatieto, kello15.00Tee itsellesi maittava välipala iltapäivällä: esimerkiksi juustolla ja paprikalla päällystetty ruisleipä, hedelmiä tai marjoja sekä rasvatonta maitoa. Välipalan voit valmistaa myös etukäteen vanhempiesi kanssa. Kunnon välipala pitää nälän loitolla iltaan saakka.

 

Illalla kevyemmin

Ruokatieto, kello 17.30Illalla on taas nälkä, ja on hyvä syödä monipuolinen ateria. Jos ateria pitää saada nopeasti lautaselle, niin valmisruuista se onnistuu helposti. Leivällä, salaateilla ja marja- ja hedelmäjälkiruuilla täydennettynä valmisruuistakin saa suositeltavan aterian.

 

Kevyellä iltapalalla jaksaa aamuun saakka

Ruokatieto, kello 20.30Ennen nukkumaan menoa maistuu kevyt iltapala, kuten täysjyväsämpylä ja hedelmät sekä juomaksi vaikkapa jotakin lämmintä. Kevyt iltapala takaa sen, että elimistö saa levättyä yöllä.