Välipala

Välipalat ovat tärkeä osa päivän ruokarytmiä. Välipaloista saat tarvitsemaasi lisäenergiaa pääaterioiden välissä, eikä nälkä näin ollen kasva aterioiden välissä liian suureksi.

Välipala on usein yksinkertainen, nopea ja helppo koota. Esimerkiksi leipä, juusto, leikkeleet, vihannekset, hedelmät, pähkinät ja erilaiset maitotuotteet sopivat hyvin välipalan valmistukseen. Välipalojen valmistus on helppo ensiaskel ruoanlaittoon tutustumisessa.

Ruokavisa, Ruokatieto, aamiainen, ravitsemus, kuva Elina Himanen

Välipalaehdotuksia

  • Vispipuuroa ja maitoa, täysjyväleipää avokadolla
  • Karjalanpiirakka keitetyllä kananmunalla tai raejuustolla, omena
  • Marjakiisseliä, sämpylä juustolla ja kurkulla
  • Maustamatonta jogurttia, sokeroimatonta mysliä ja marjoja, banaani
  • Marjasmoothie, ruisleipää juustolla ja tomaatilla, pähkinöitä
  • Hedelmäsalaattia, kauraleipää, leikkelettä ja paprikaa
  • Tuorepuuroa, marjoja ja suolatonta maapähkinävoita
  • Porkkanasämpylä juustolla ja tomaatilla, nektariini
  • Ohrarieskaa yrttituorejuustolla ja paprikalla, porkkana
  • Ruisleipää, paistettu kananmuna, kurkkua, appelsiini

Leivän päällä on hyvä käyttää runsaasti pehmeää rasvaa sisältäviä kasvimargariineja. Muista myös juoda jotakin, esimerkiksi maitoa, kasvimaitojuomaa, teetä tai vettä.

Makeisia, limsaa, energiajuomia, sipsejä ja muita sattumia tulisi syödä vain hyvin satunnaisesti. Ne eivät pidättele nälkää kovinkaan pitkään, ja sisältävät runsaasti energiaa mutta niukasti ravintoaineita.

Ruokatieto, herkut sokeripaloina, Leipätiedotus

Kuvasta näet, kuinka paljon sokeria esimerkkituotteissa on.

Rasva ja sokeri nostavat energian määrää. Sokerit ovat yksinkertaisia hiilihydraatteja, joista saa runsaasti energiaa, mutta ei lainkaan ravintoaineita. Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio haittaa aineenvaihduntaa ja hammasterveyttä. Myös rasva sisältää runsaasti energiaa. Rasvan saannissa on kuitenkin määrän lisäksi otettava huomioon rasvan laatu. Kovaa (tyydyttynyttä) rasvaa tulee välttää mutta pehmeää (tyydyttymätöntä) rasvaa suosia. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat esimerkiksi kasvimargariinit ja –öljyt, pähkinät, siemenet, kala ja avokado.

Esimerkkejä joidenkin herkkujen sokeri-, rasva- ja energiamääristä

Nämä sopivat satunnaiseen käyttöön - eivät välipaloiksi!

Ruoka-aine Sokeria Rasvaa Energiaa(Kcal)
Tavalliset perunalastut(100g) Ei sisällä 21 g 480
Grillimausteiset perunalastut Ei sisällä 32 g 540
Popcorn (vähärasvainen) (100 g) Ei sisällä 11 - 12 g 390-430
Popcorn (tavallinen) (100 g) Ei sisällä 23 g 490
Suolapähkinät (100 g) Ei sisällä 53 g 630
Suklaa (100g) noin 25 sokeripalaa (54 g) 34 g 560
Suklaapatukka (50 g) noin 10-12 sokeripalaa (26 g) 15-17g 260-300
1 pussillinen karamelleja (90 g) noin 40 sokeripalaa (75-80 g) Ei sisällä 300
Rasiallinen karamelleja (20 g) 5 sokeripalaa (8-10 g) Ei sisällä  70
Tikkari (12 g) noin 4 sokeripalaa (8,5-9,5 g) Ei sisällä 40
Virvoitusjuomat (100g / 1dl)   Ei sisällä 38