Ihmiskehosta 60 - 70 % on vettä. Vettä on esimerkiksi kudosnesteissä, veressä ja ruuansulatusnesteissä. Päivittäinen veden tarve vaihtelee olosuhteiden mukaan, keskimäärin se on 2 - 3 litraa vuorokaudessa. Vettä poistuu elimistöstämme hien, virtsan, ulosteiden ja hengityksen mukana.
Janontunnetta sekä veden saantia ja eritystä säätelevät useat kehomme hormonit. Esimerkiksi oleskelu kuumassa ilmastossa, voimakas hikoilu ja suolaisen ruuan nauttiminen lisäävät veden tarvetta, joka ilmenee janon tunteena. Tarvitsemastamme vesimäärästä saamme noin puolet ruuasta ja loput juomista. Nesteitä suositellaan juotavan päivässä 1 - 1,5 litraa.
Suosi tavallista vesijohtovettä - se on paras janojuoma!
Me suomalaiset olemme onnellisessa asemassa, koska vesijohtovetemme on hyvälaatuista ja puhdasta juomavettä. Puhdas vesi onkin paras janojuoma, sillä se ei sisällä energiaa eikä vahingoita hampaita, kuten esimerkiksi happamat tai makeat mehut.
Vettä tarvitaan ruuanvalmistuksessa raaka-aineiden pesemiseen, keittämiseen ja hauduttamiseen. Vesi on myös tärkeä raaka-aine monissa ruuissa, leivonnaisissa ja juomissa. Keittiön puhtaudesta ja käsihygieniasta olisi vaikea huolehtia ilman vettä.