Vesi

Ihminen voi elää ilman vettä ainoastaan muutaman päivän, mutta säilyä hengissä ilman ruokaa monta viikkoakin.

Ihmiskehosta 60 - 70 % on vettä. Vettä on esimerkiksi kudosnesteissä, veressä ja ruuansulatusnesteissä. Päivittäinen veden tarve vaihtelee olosuhteiden mukaan, keskimäärin se on 2 - 3 litraa vuorokaudessa. Vettä poistuu elimistöstämme hien, virtsan, ulosteiden ja hengityksen mukana.

Janontunnetta sekä veden saantia ja eritystä säätelevät useat kehomme hormonit. Esimerkiksi oleskelu kuumassa ilmastossa, voimakas hikoilu ja suolaisen ruuan nauttiminen lisäävät veden tarvetta, joka ilmenee janon tunteena. Tarvitsemastamme vesimäärästä saamme noin puolet ruuasta ja loput juomista. Nesteitä suositellaan juotavan päivässä 1 - 1,5 litraa.

 Suosi tavallista vesijohtovettä - se on paras janojuoma!

Ruokatieto, kalastus, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Veden tehtävät elimistössä

  • Vesi on tärkein elimistön lämpötilan säätelijä
  • Vesi säätelee elimistön eri aineiden välistä tasapainoa sekä elimistön happamuusastetta
  • Veden mukana ravintoaineet imeytyvät suolistosta soluihin ja kudoksiin
  • Veden välityksellä munuaiset poistavat kuona-aineet virtsan mukana elimistöstä
  • Vesi osallistuu moniin elintärkeisiin kemiallisiin reaktioihin elimistössä

Me suomalaiset olemme onnellisessa asemassa, koska vesijohtovetemme on hyvälaatuista ja puhdasta juomavettä. Puhdas vesi onkin paras janojuoma, sillä se ei sisällä energiaa eikä vahingoita hampaita, kuten esimerkiksi happamat tai makeat mehut.

Vesi ruuanvalmistuksessa

Vettä tarvitaan ruuanvalmistuksessa raaka-aineiden pesemiseen, keittämiseen ja hauduttamiseen. Vesi on myös tärkeä raaka-aine monissa ruuissa, leivonnaisissa ja juomissa. Keittiön puhtaudesta ja käsihygieniasta olisi vaikea huolehtia ilman vettä.