Maidon proteiini on hyvälaatuista eli se sisältää välttämättömiä, ihmisen tarvitsemia aminohappoja.
Maitovalmisteiden rasva on suurimmalta osalta tyydyttynyttä eli niin sanottua kovaa rasvaa, joten suosi rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita. Maidon hiilihydraatti on laktoosia, eli maitosokeria. Maitovalmisteiden proteiineista, hiilihydraateista ja rasvoista saadaan noin viidennes ruuan sisältämästä energiasta.
Maidosta saadaan B2-vitamiinia eli riboflaviinia, jonka päivittäisestä tarpeesta keskimäärin puolet tulee maitovalmisteista. Maidosta saadaan myös muita B-vitamiineja, esimerkiksi B12-vitamiinia, joka on erityisen tärkeää kasvisruokavaliota noudattaville, sillä tätä vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista.
Rasvaa sisältävissä maitovalmisteissa on myös rasvaliukoisia A- ja D-vitamiineja luonnostaan. Maitoa ja osaa maitotuotteista täydennetään D-vitamiinilla. Luomumaidossa ei ole D-vitamiinia.
Suomalaiset saavat maitovalmisteista paljon kalsiumia, jopa yli 80 % kalsiumin tarpeesta. Riittävä kalsiumin saanti on tärkeää vahvan luuston kehittymiselle. Maidosta saadaan myös jodia, fosforia, sinkkiä ja seleeniä.
Kun valitset maitotuotteita