Rasvat

Käytä rasvaa harkiten, koska se sisältää paljon energiaa. Rasvaa ei kuitenkaan pidä jättää ruokavaliosta pois, koska siitä saa välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja. Pehmeiden rasvojen käyttöä voisi jopa lisätä.
 
  • Suosi pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa (esim. kasviöljy, -margariini)
  • Käytä leivällä vähintään 60% rasvaa sisältävää kasvimargariinia tai kasvirasvalevitettä.
  • Ruuanvalmistukseen ja leivontaan suositellaan kasviöljyä, rasiamargariineja, pehmeitä kasvirasvalevitteitä tai juoksevia kasviöljyvalmisteita. Erityisesti rypsiöljyssä on hyvä rasvahappokoostumus.
  • Öljypohjaisen salaattikastikkeen tai kasviöljyn käyttö salaatissa on suositeltavaa, mutta pieni loraus riittää.

Rasva on näkyvää tai piilossa

Näkyviksi rasvoiksi sanotaan esimerkiksi leivälle levitettävää rasvaa tai kyljyksen reunassa olevaa rasvaa. 

Rasvaa saadaan myös piilorasvana. Piilorasvaa on esimerkiksi juustoissa, makkaroissa, kermassa, jäätelössä sekä leivonnaisissa. Piilorasvan tosin huomaa helposti esimerkiksi lämpimästä pizzasta, kun rasva on sulanut. Se paljastuu myös lukemalla pakkausmerkinnät.

Välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja

Saamme syömästämme rasvasta keskimäärin kaksi kolmasosaa piilorasvoina. 

Margariinista, voista ja rasvaseoksesta suomalaiset saavat noin kolmanneksen päivittäisestä A-vitamiiniannoksestaan sekä jonkin verran myös D-vitamiinia. Kasviöljyt ja margariinit sisältävät runsaasti E-vitamiinia. A-, D- ja E-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja.