Sokeri ja suola

Sokeri, eli sakkaroosi on verensokeria nopeasti kohottava hiilihydraatti. Siitä saa energiaa, mutta ei lainkaan suojaravintoaineita. Sokerista saa siis niin sanottua "tyhjää energiaa". Liika suola ruokavaliossa puolestaan nostaa verenpainetta.

Tyhjän energian lisäksi sokeri ja monen sokerisen tuotteen happamuus vahingoittaa hampaita. 

Vältä sokeria:

  • Vältä sokeria ja sokerisia elintarvikkeita esim. makeisia, maustettuja jogurtteja, vanukkaita, hilloja, makeita leivonnaisia, mehuja ja virvoitusjuomia.
  • Rajoita makean syöminen aterioiden ja välipalojen yhteyteen, älä napostele
  • Paras janojuoma on vesi

Suola nostaa verenpainetta

Elimistö tarvitsee suolaa aineenvaihdunnan toimintoihin, mutta suolaa saadaan kuitenkin moninkertaisesti elimistön tarpeeseen nähden. Suolan saantisuositus on alle 5 grammaa päivässä. Liika suola nostaa verenpainetta, mikä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Runsas suolan saanti lapsena ja nuorena saattaa kohottaa verenpainetta myös myöhemmällä iällä. Jo lapsena kannattaa totutella vähäsuolaiseen ruokaan.

Vähennä suolaa:

  • Valitse vähäsuolaista leipää, leikkeleitä ja juustoa
  • Mausta ruokaa yrteillä ja suolattomilla mausteilla
  • Vältä suolan lisäämistä valmiiseen ruokaan. Käytä vain niukasti soijakastiketta, ketsuppia ja sinappia
  • Jos käytät ruokaan runsassuolaisia aineksia, kuten makkaraa, marinoitua lihaa tai juustoa, suolaa ei yleensä tarvitse lisätä
  • Aterian suolapitoisuutta voi vähentää käyttämällä runsaasti suolattomia kasviksia
  • Syö vain harvoin runsassuolaisia elintarvikkeita, kuten suolaista lihaa, kalaa ja juustoja, suolapähkinöitä, popkorneja, sipsejä, suolakurkkuja ja oliiveja.