Normaali versio

Vitamiinit

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä, joita tarvitaan muun muassa aineenvaihdunnan säätelyyn ja entsyymien toimintaan.

Rasvaliukoiset ja vesiliukoiset vitamiinit

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin niiden liukoisuuden mukaan. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät  ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin

Rasvaliukoisia vitamiineja ovat K-, A-, D- ja E-vitamiinit.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat B- ja C-vitamiinit. B-vitamiineihin kuuluvat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), B6-vitamiini, biotiini (B7), folaatti ja B12-vitamiini. 

Vitamiinit Mistä saadaan? esim.
K-vitamiini vihreät lehtivihannekset kuten parsakaali, lehtikaali ja pinaatti, kasviöljyt, maksa
A-vitamiini kasvikset kuten porkkana, pinaatti ja parsakaali, ravintorasvat, maksa
D-vitamiini kala, D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kasvirasvalevitteet
E-vitamiini pähkinät ja siemenet, kasviöljyt, täysjyvävilja
B-vitamiinit  
    tiamiini pavut, siemenet, täysjyvävilja, sianliha
    riboflaviini täysjyvävilja, maito, kananmuna, pavut, liha
    niasiini täysjyvävilja, pähkinät, pavut, kala, liha, maito
pantoteenihappo täysjyvävilja, sisäelimet, kananmuna
    B6-vitamiini täysjyvävilja, sianliha, siipikarja, kala
    biotiini pähkinät, soijapapu, hiivalla kohotetut leivät, maksa, kananmuna
    folaatti vihreät kasvikset, palkokasvit, maksa
    B12-vitamiini maksa, kala, liha, maito
C-vitamiini hedelmät, marjat, vihannekset

Vitamiinien tarve

Monipuolisesta sekaruokavaliosta saa pääsääntöisesti riittävästi eri vitamiineja. D-vitamiini on kuitenkin poikkeus tähän, sillä sitä saadaan vain harvoista ruoka-aineista. Elimistö kykenee muodostamaan D-vitamiinia iholla auringon säteilyn vaikutuksesta, mutta Suomessa talvikuukausien pimeyden ja kylmyyden seurauksena D-vitamiinin muodostus iholla jää niukaksi.

Hyvin vähän eläinperäisiä ruokia sisältävissä kasvisruokavalioissa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti B12-vitamiinin saantiin, sillä vain eläinperäiset ruuat sisältävät B12-vitamiinia.

Vitamiineja tulisi saada ensisijaisesti ravinnosta. Vitamiinivalmisteet ovat hyödyllisiä ja auttavat riittävän saannin turvaamisessa erityistapauksissa, mutta on hyvä muistaa, että vitamiinivalmisteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota.

Vitamiineja koskevat saantisuositukset eri ikäryhmille löytyvät kootusti Valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2014 julkaisemista suomalaisista ravitsemussuosituksista "Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014"
(Liite 4, s. 49).

Eri ruoka-aineiden tarkempaan koostumukseen voit tutustua Finelin (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankki) sivuilla.
http://www.fineli.fi/