Broileri lihan tuottajana

Broilereiden hyvinvointi

Broileri on lihantuotantoon jalostettu nopeakasvuinen kanarotu. Broilerit nokkivat, kuopsuttavat ja kylpevät turve- tai kutterikuivikkeessa.

Se on eri sukuhaaraa kuin munituskanat, joten broilereiksi kasvatetaan molempien sukupuolten poikaset.

Broilerin elämä alkaa hautomossa, jossa emokanalassa tuotetut munat kehittyvät untuvikoiksi kolmessa viikossa. Broilerikasvattamoon untuvikot saapuvat vuorokauden ikäisinä eli noin 40 gramman painoisina. Suomalaisissa broilerikasvattamoissa on kerralla keskimäärin 60 000 broileria. Broilerit syövät rehua, joka koostuu viljasta ja proteiinipitoisesta soijasta. Mukana on myös kivennäisaineita ja vitamiineja. Rehua broileri syö kasvuaikanaan noin kolme kiloa. Rehua ja juomavettä on saatavana automaateista koko ajan.

Lintuja on keskimäärin 20 yksilöä neliömetrillä, ja ne saavat liikkua vapaasti hallissa.

Broilerit kasvavat nopeasti, ja ne teurastetaan noin viiden viikon ikäisenä, jolloin ne painavat hiukan alle kaksi kiloa.

Ruokatieto,broilerin ruokinta

 11 vuorokauden ikäisinä broilereilla on vielä untuvapeite.

Suomessa broilerit ovat terveitä, eikä esimerkiksi muualla Euroopassa yleistä salmonellabakteeria esiinny Suomessa. Tuotantoketjun kaikkia vaiheita valvotaan tarkasti, ja kansallinen salmonellavalvontaohjelma näytteenottoineen varmistaa, ettei markkinoille pääse salmonellabakteerin saastuttamia lihaeriä.

Broilerien hyvinvointiongelmia aiheuttavat useimmiten huono ilmanlaatu, märkä pehku, tilanahtaus sekä virikkeettömyys.

Ruokatieto, Ruokavisa-logo