Kananmunien tuotanto

Munintakanojen hyvinvointi

Kana on maailman laajimmalle levittäytynyt ja yleisin lintulaji. Useimmat kanalat ovat erikoistuneet tiettyyn tehtävään, ja ne voidaan ryhmitellä sen mukaan.

Eri tehtäviin erikoistuneita kanaloita ovat jalostus-, maahantuonti-, siitos-, kasvatus-, muninta- sekä broilerikanalat. Yleisimpiä näistä ovat muninta- ja broilerikanalat. Lue lisää erilaisista kanaloista Ruokaketju-materiaalista.

Luontaisissa oloissa linnut noudattavat vuorokauden aikana tiettyä rytmiä, jonka määrää valo. Kanat ovat hereillä valoisan ajan, jolloin ne syövät, juovat, rakentavat pesää sekä munivat. Pimeän ajan kanat nukkuvat. Luonnollisessa ryhmässä on 5–20 kanaa ja muutama kukko. Ryhmän jäsenet tuntevat toisensa, ja niillä on oma reviirinsä, jolta ne etsivät ruokansa.

Ruokatieto, lattiakanala

 Kanalassa valon määrää säädellään tarkasti. Kuvassa lattiakanala.

Kana munii päivässä yhden munan

Munintaan jalostettuja kanoja kutsutaan munintakanoiksi. Kanat aloittavat munintansa noin 18 viikon ikäisinä. Nuoret kanat munivat parhaiten, ja tämän vuoksi kanoja pidetään yleensä yksi munintakausi eli noin 14 kuukautta. Suomessa munivia kanoja on noin 3,3 miljoonaa. Kana munii päivässä yhden munan.

Munintakanoja pidetään erilaisissa kanaloissa, joita ovat

  •  virikehäkki- eli pienryhmäkanalat
  •  lattiakanalat 
  •  luomukanalat ja
  •  ulkokanalat.

Virikehäkki- tai pienryhmäkanalassa kanat elävät häkeissä, joissa on niiden käyttäytymistarpeiden mukaisia virikkeitä. Häkeissä on orsi, munintapesä, kuopsutusalue ja hiukan enemmän tilaa kuin perinteisissä häkkikanaloissa. Kanoja saa olla neliömetrillä uusissa häkeissä noin 13, kun vanhoissa, vuonna 2012 käytöstä poistuneissa häkkikanaloissa kanoja sai olla neliömetrillä noin 16. Yhdessä ryhmässä voi olla enintään 50 kanaa.

Häkkien lisäksi kanoja kasvatetaan lattiakanaloissa. Niissä kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Keskimäärin neliömetrillä on yhdeksän kanaa. Lattiasta vähintään kolmannes on peitetty kuivikkeilla.

Pienissä lattiakanaloissa munat kerätään käsin, ja suuremmissa liukuhihna kuljettaa munat pesistä pakkaushuoneeseen. Mahdollisuus liikkua lisää myös kanojen rehunkulutusta.

Ulkokanalat ovat lattiakanaloita, joista kanoilla on ulospääsymahdollisuus. Kanoilla pitää olla päiväsaikaan mahdollisuus liikkua kasvillisuuden peittämällä laidunalueella. Laidunta tulee olla vähintään neljä neliömetriä kanaa kohti.

Luonnonmukaisessa tuotannossa olevat kanalat eli luomukanalat ovat lattiakanaloita, joissa on pesät, orret, ikkunat ja ulkotarha. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Eläimiä saa olla enintään kuusi kanaa neliömetrillä ja kokonaismäärä enintään 3 000 yksilöä.

Kanaloissa hyvinvointiongelmia aiheuttavat useimmiten huono ilmanlaatu, märkä pehku, tilanahtaus sekä virikkeettömyys.

Ruokatieto, Ruokavisa-logo