Suomessa tuotetut eläinperäiset tuotteet ovat puhtaita, sillä lääkkeitä ei käytetä turhaan, tuotannossa on tarkat varoajat ja salmonellaa ei juurikaan esiinny.
Tässä luvussa käsitellään yleisimpiä eläimistä saatavia elintarvikkeita: lihaa, kananmunia ja maitotuotteita ja pohditaan eläinten hyvinvointia niiden tuotannossa.
Alla olevasta taulukosta näet, kuinka paljon näitä raaka-aineita on kulutettu Suomessa v. 2019 sekä henkeä kohti että yhteensä koko maassa. Lisäksi näet, kuinka suuri on viennin osuus.
Kulutus yht. (miljoonaa kg) |
Kulutus (kg/hlö) |
Tuonti (miljoonaa kg) |
|
Sianliha | 170 | 30,8 | 35 |
Naudanliha | 104 | 18,8 | 23 |
Siipikarjanliha | 147 | 26,4 | 22 |
Lammas | 3,6 | 0,7 | 2,1 |
Kananmunat | 65,9 | 11,9 | |
Maitotuotteet* | 979 | 141,9 | |
Kala | 15,2 |
*Maitotuotteissa on laskettuna kaikki nestemäiset maitotuotteet, voi ja juusto.
Vastuullinen kuluttaja valitsee ateriansa raaka-aineet niin, että niiden alkuperä ja tuotantotavat tunnetaan. Osa ihmisistä ei käytä eläinkunnan tuotteita lainkaan. Lue lisää täältä.
Katso Karsinasta kauppaan-elokuvasta, miten ruoka päätyy lautasellesi http://yle.fi/aihe/doxnet/karsinasta-kauppaan (menu-valikosta voit valita katsottavaksi eri klippejä).