Eläimet ja ruuantuotanto

Eläimistä saadaan monia tuotteita. Parhaassa tapauksessa teurastetusta eläimestä käytetään kaikki osat: lihat ihmisten ruuaksi, sisäelimet eläinten tai ihmisten ruuaksi ja vuota eli eläimen nahka vaatteisiin, huonekaluihin, kenkiin tai laukkuihin. Jokaisesta eläimestä jää kuitenkin myös teurasjätettä, joka hävitetään asianmukaisesti eläinperäisiä sivutuotteita käsittelevässä laitoksessa.

Suomessa tuotetut eläinperäiset tuotteet ovat puhtaita, sillä lääkkeitä ei käytetä turhaan, tuotannossa on tarkat varoajat ja salmonellaa ei juurikaan esiinny.

Tässä luvussa käsitellään yleisimpiä eläimistä saatavia elintarvikkeita: lihaa, kananmunia ja maitotuotteita ja pohditaan eläinten hyvinvointia niiden tuotannossa.

Alla olevasta taulukosta näet, kuinka paljon näitä raaka-aineita on kulutettu Suomessa v. 2014 sekä henkeä kohti että yhteensä koko maassa. Lisäksi näet, kuinka suuri on viennin osuus.

 

Kulutus yht.

(miljoonaa kg)

Kulutus

(kg/hlö)

Tuonti

(miljoonaa kg)

Sianliha 189 34,6 34
Naudanliha 102  18,6 21
Broileri 110 20,1 18
Lammas 3,7  0,7 2,7
Kananmunat 59,3 10,8  
Maitotuotteet* 1136  207,7  
Kala (v. 2013)   14,6  

*Maitotuotteissa on laskettuna kaikki nestemäiset maitotuotteet, voi ja juusto.

Vastuullinen kuluttaja valitsee ateriansa raaka-aineet niin, että niiden alkuperä ja tuotantotavat tunnetaan. Osa ihmisistä ei käytä eläinkunnan tuotteita lainkaan. Lue lisää täältä.

Katso Karsinasta kauppaan-elokuvasta, miten ruoka päätyy lautasellesi http://yle.fi/aihe/doxnet/karsinasta-kauppaan (menu-valikosta voit valita katsottavaksi eri klippejä).