Suomessa tuotetut eläinperäiset tuotteet ovat puhtaita, sillä lääkkeitä ei käytetä turhaan, tuotannossa on tarkat varoajat ja salmonellaa ei juurikaan esiinny.
Tässä luvussa käsitellään yleisimpiä eläimistä saatavia elintarvikkeita: lihaa, kananmunia ja maitotuotteita ja pohditaan eläinten hyvinvointia niiden tuotannossa.
Alla olevasta taulukosta näet, kuinka paljon näitä raaka-aineita on kulutettu Suomessa v. 2014 sekä henkeä kohti että yhteensä koko maassa. Lisäksi näet, kuinka suuri on viennin osuus.
Kulutus yht. (miljoonaa kg) |
Kulutus (kg/hlö) |
Tuonti (miljoonaa kg) |
|
Sianliha | 189 | 34,6 | 34 |
Naudanliha | 102 | 18,6 | 21 |
Broileri | 110 | 20,1 | 18 |
Lammas | 3,7 | 0,7 | 2,7 |
Kananmunat | 59,3 | 10,8 | |
Maitotuotteet* | 1136 | 207,7 | |
Kala (v. 2013) | 14,6 |
*Maitotuotteissa on laskettuna kaikki nestemäiset maitotuotteet, voi ja juusto.
Vastuullinen kuluttaja valitsee ateriansa raaka-aineet niin, että niiden alkuperä ja tuotantotavat tunnetaan. Osa ihmisistä ei käytä eläinkunnan tuotteita lainkaan. Lue lisää täältä.
Katso Karsinasta kauppaan-elokuvasta, miten ruoka päätyy lautasellesi http://yle.fi/aihe/doxnet/karsinasta-kauppaan (menu-valikosta voit valita katsottavaksi eri klippejä).