Lammas lihan tuottajana

Lampaat ovat laumaeläimiä, jotka laiduntavat ja märehtivät tarkassa vuorokausirytmissä koko lauma yhdessä. Suomenlammas on yleisin kasvatettu lammasrotu. Suomessa oli vuonna 2014 lampaita ja vuohia pitäviä tiloja 683. Lampaantuotanto onkin suhteellisen pientä.

Lammas on monipuolinen tuotantoeläin. Lampaasta saadaan lihaa ruuaksi sekä villaa ja taljoja eri käyttötarkoituksiin. Lammas tulee keritä eli villa leikata ainakin kerran vuodessa. Lammas toimii myös maisemanhoitajana ja on suosittu lemmikkieläin kotieläinpihoilla. Liha on kuitenkin lammastalouden päätuote.

Kaupassa on myynnissä sekä karitsanlihaa että lampaanlihaa. Karitsanlihaksi kutsutaan alle yhden vuoden iässä teurastetun lampaan lihaa. Karitsanliha on hyvin mureaa ja maultaan mietoa. Lampaanlihaa on puolestaan kaikkien lampaiden liha, jotka on teurastettu yli yhden vuoden ikäisinä.

Suomessa karitsanlihan tuotanto kattaa vain noin neljänneksen kotimaan kulutuksesta. Suomessa karitsanlihaa tuotetaan noin 0,9 miljoonaa kiloa vuodessa ja ulkomaista lihaa tuodaan Suomeen lähes kolme miljoonaa kiloa. Lihaa tuodaan Suomeen etenkin Uudesta-Seelannista ja Australiasta.

Teuraskuljetukset ovat lammastuotannon haasteena, sillä vain harva teurastamo teurastaa lampaita ja kuljetusmatkat ovat pitkiä. Myös riittämätön terveydenhuolto ja puutteet ruokinnassa ja vedensaannissa heikentävät lampaiden hyvinvointia.

Ruokavisa, Karitsa, kuva Tuukka Ervasti