Lammas lihan tuottajana

Lampaat ovat laumaeläimiä, jotka laiduntavat ja märehtivät tarkassa vuorokausirytmissä koko lauma yhdessä. Suomenlammas on yleisin kasvatettu lammasrotu. Suomessa on noin 600 maatilaa, joiden päätuotantosuunta on lammastalous. Lampaantuotanto onkin Suomessa suhteellisen pientä.

Lammas on monipuolinen tuotantoeläin. Lampaasta saadaan lihaa ruuaksi sekä villaa ja taljoja eri käyttötarkoituksiin. Lammas tulee keritä eli villa leikata ainakin kerran vuodessa. Lammas toimii myös maisemanhoitajana ja on suosittu lemmikkieläin kotieläinpihoilla. Liha on kuitenkin lammastalouden päätuote.

Kaupassa on myynnissä sekä karitsanlihaa että lampaanlihaa. Karitsanlihaksi kutsutaan alle yhden vuoden iässä teurastetun lampaan lihaa. Karitsanliha on hyvin mureaa ja maultaan mietoa. Lampaanlihaa on puolestaan kaikkien lampaiden liha, jotka on teurastettu yli yhden vuoden ikäisinä.

Lampaanlihantuotanto on kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2019 Suomessa tuotettiin lampaanlihaa 1,5 miljoonaa kiloa. Suomen oma tuotanto kattaa noin kolmanneksen kotimaan kulutuksesta. Lammasta tuodaan Suomeen erityisesti Uudesta-Seelannista.

Ruokavisa, Karitsa, kuva Tuukka Ervasti