Lihaa kohtuudella

Lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita kannattaa kuluttaa kohtuudella.

Terveys- ja ympäristösyyt puoltavat lihan kohtuukäyttöä.

Lihan kohtuukäyttö on hyvä valinta paitsi ympäristön myös ravitsemuksen näkökulmasta. Hyvä muistisääntö on syödä monipuolisesti lautasmallin mukaan jokaisella aterialla.

Lihaa ei tarvitse sisällyttää jokaiselle aterialle, eikä sen tarvitse olla pääraaka-aine. Esimerkiksi erilaiset keitot ja padat ovat herkullista ja terveellistä ruokaa, jossa liha höystää monipuolista kasvisten valikoimaa. 

Kannattaakin harjoitella monenlaisten ruokien valmistusta sekä erilaisten lihojen käyttöä. Suikaloidun ja jauhetun lihan valinta auttaa käyttämään koko ruhon turvasta häntään, ja se on osa kestävää lihankulutusta. 

Vastuullinen kuluttaja valitsee ateriansa raaka-aineet niin, että niiden alkuperä ja tuotantotavat tunnetaan.

FLEKSITARISMI ON JOUSTAVAA KASVISSYÖNTIÄ

Fleksitarismin tavoitteena on terveellinen, ympäristöystävällinen ja taloudellinen syöminen. Fleksaajat syövät kasvispainotteista ruokaa, vähentävät lihan syöntiä ja syövät kaikkea kohtuullisesti.

Kasvisruokailussa on tärkeää huolehtia riittävästä ja monipuolisesta proteiinien saannista käyttämällä erilaisia kasvikunnan proteiinilähteitä. Kasvikunnan proteiineja voi käyttää myös lihapitoisiin ruokiin.

Helposti käytettäviä kasviproteiineja valmistetaan muun muassa esikypsennetyistä härkäpavuista ja muista pavuista, linsseistä, hampusta ja herneistä. Niitä voi käyttää lihan rinnalla tai sellaisenaan erilaisissa laatikoissa, padoissa ja keitoissa. 

Helposti käytettäviä kasviproteiineja valmistetaan muun muassa esikypsennetyistä härkäpavuista ja muista pavuista, linsseistä, hampusta ja herneistä. 

MIKSI KAIKKI EIVÄT SYÖ ELÄINKUNNAN TUOTTEITA?

Ihmisillä on erilaisia syitä olla käyttämättä eläimistä saatavia tuotteita. Syyt voivat olla esimerkiksi eettisiä, ekologisia, uskonnollisia, ravitsemuksellisia tai ne voivat johtua erilaisista makumieltymyksistä.

Eettisiä syitä voivat olla esimerkiksi huoli eläinten hyvinvoinnista tai se, että eläimen kasvattaminen ihmisen ruuaksi koetaan vääräksi. Ekologisia syitä ovat esimerkiksi kasvisruuan pienemmät ympäristövaikutukset. Jokainen ihminen peilaa arvojaan omaan ruokavalioonsa ja tekee viime kädessä omat valintansa.

Kasvisruokailijoista tiukimpia ruokavaliossaan ovat vegaanit, jotka eivät käytä lainkaan eläinkunnan tuotteita.