Lähiruoka Suomessa

Lähiruuan arvostuksen nousu on maailmanlaajuinen ilmiö. Lähiruoka korostaa alkuperää, jäljitettävyyttä, turvallisuutta, tuoreutta ja tarinaa. Puhdas ympäristö on yksi suomalaisten ruuantuottajien valttikorteista.
Ruokatieto, Jussi Ulkuniemi

Suomessa raaka-aineita on mahdollista tuottaa turvallisesti, sillä maaperä on puhdas ja puhdasta vettä on käytettävissä runsaasti.

Tutkimusten mukaan kuluttajat ovat kiinnostuneita lähiruuasta, ja sitä ostetaan eniten päivittäistavarakaupasta, ravintoloista ja kahviloista. Moni olisi kiinnostunut ostamaan ruokaa suoraan tuottajalta. Siitä ollaan myös valmiita maksamaan hieman korkeampaa hintaa.

Lähiruokaa kouluihin

Koulu- ja työpaikkaravintolat sekä muut ammattikeittiöt ovat yksi väylä lähiruualle. Ammattikeittiöissä valmistetaan arkipäivisin jopa kaksi miljoonaa ateriaa päivässä.  Tiedätkö sinä, mistä raaka-aineet koulusi ruokalaan tulevat?

Kotitaloustunneillakin voidaan käyttää lähialueiden raaka-aineita. Lähiruokaa hyödynnetään kotitalousopetuksessa muun muassa Pohjolanrinteen koulussa, Riihimäellä.

Joissakin kouluissa on myös innostuttu ruokakasvien viljelystä. Mankolan kouluun Keski-Suomessa rakennettiin iso kasvihuone. Voit tutustua kasvihuoneen toimintaan, sillä koulu pitää kasvihuoneen ja viljelyn vaiheista blogia.

Suomessa on laadittu lähiruokaohjelma, joka kannustaa kuntia käyttämään runsaammin lähiruokaa ja tarjoaa siihen keinoja. Lähiruokaohjelmassa lähiruoka on määritelty näin: ”Lähiruoka on erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen (maakunnan) paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella”.

Kaikki artikkelit aiheesta Paikallinen hyvinvointi