Lähiruoka tulee läheltä

Mitä on lähiruoka?

Lähiruualle ei ole vain yhtä määritelmää, vaan se tarkoittaa yhteydestä riippuen eri asioita. Lähiruokaa kuitenkin tuotetaan, jalostetaan, mainostetaan ja kulutetaan paikallisesti. Tärkeää on ruuan alkuperä: valitsemalla lähiruokaa tiedät mitä syöt.
Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Lähiruoka tulee lähialueelta. Lähialueella tarkoitetaan yleensä maakuntaa tai siihen rinnastettavaa aluetta. Lähiruualle ei ole kuitenkaan yhtä  ainutta määritelmää, vaan se tarkoittaa yhteydestä riippuen eri asioita. Esimerkiksi pieneen ravintolaan lähiruokaa saattaa tulla muutamien kymmenien kilometrien säteeltä, mutta kouluruokaa useisiin kouluihin ja tuhansille oppilaille valmistava keskuskeittiö voi pitää lähiruokana kaikkea kotimaista ruokaa.

Lähiruoka edistää alueiden omaa ruokakulttuuria tuomalla esiin alueen raaka-aineita ja ruuanvalmistustapoja sekä paikallista ammattiosaamista.

Koska lähiruoka tulee läheltä, on sen ruokaketju lyhyt

Lähiruuan tuotanto on usein myös pienimuotoista. Lyhyt jakeluketju ja hyvä jäljitettävyys lisäävät myös ruoan turvallisuutta. Ruoka on helppo jäljittää aina raaka-aineen tuottajalle asti. Lähiruoka on tuoretta ruokaa, joka kulkee kuluttajalle lyhyen matkan vain muutaman toimijan kautta.

Lähiruuan valitsemiseksi on paljon hyviä perusteita:

  • Lähiruuan reitti ruokapöytään on lyhyt.
  • Ostamalla lähiruokaa tuetaan alueen ruokaketjua ja paikallista ruokakulttuuria.
  • Lähiruuan tuotanto luo työpaikkoja ja tuloja alueen asukkaille ja vahvistaa näin alueen taloutta.
  • Valitsemalla lähiruokaa voi itse vaikuttaa oman alueen ympäristön tilaan.

Kaikki artikkelit aiheesta Lähiruoka Suomessa