Ruuan tuotanto Suomessa

Ruokavisa - animaatio ruuantuotannosta

Suomi on maailman pohjoisin maata viljelevä valtio. Pohjoisen sijainnin vuoksi kaikkea ei voidakaan tuottaa paikallisesti.
Suomessa viljellään lyhyeen kasvukauteen ja lämpötilaan sopeutuneita kasveja. Kesän pitkien ja valoisien päivien aikana nopeasti kypsyvät marjat ja vihannekset ovatkin usein maukkaampia kuin etelän lämmössä kasvaneet.
 

Tällä hetkellä Suomessa viljellään eniten viljoja, kuten ohraa, kauraa, ruista ja vehnää. Näiden lisäksi tärkeimmät viljeltävät kasvit ovat peruna, sokerijuurikas, rypsi ja kotieläinten rehuksi tarkoitetut nurmikasvit. Suomi on myös muun muassa yksi maailman johtavista kuminan tuottajamaista.

Ruokatieto, Minttu Virkki

Ilmasto-olosuhteiden vuoksi Suomessa ei ole riittävän pitkää lämmintä kasvukautta monien kasvien viljelemiseen. Suomalainen maaperä on myös melko hapan, eikä se sisällä kovin paljon kasveille tärkeitä ravinteita. Tämä vuorostaan vaikuttaa viljavuuteen, eli siihen, miten hyvän sadon viljellyt kasvit tuottavat.

kasvihuoneessa on kesä koko vuoden

Kasvihuoneviljely mahdollistaa sellaistenkin kasvien tuotannon, joka ei Suomen oloissa muuten onnistuisi vuoden ympäri. Esimerkiksi tomaattien ja kurkun myynnistä 70% tulee kasvihuoneessa viljellyistä tuotteista. Kasvihuoneviljely vaatii etenkin talvikaudella paljon energiaa, mikä kasvattaa mm. valmiiden tuotteiden hiilijalanjälkeä. Joskus tuontituotteen ympäristökuorma saattaa siis olla paikallistuotteeseen verrattuna pienempi.
Voit lukea, minkälaisia seikkoja tomaatin valinnassa voi ottaa huomioon

Kasvihuone paprika

Kotieläintuotantoa Suomen oloissa

Ilmasto ei rajoita kotieläintuotantoa samalla tavalla kuin viljelyä. Esimerkiksi nautakarja soveltuu hyvin Suomen oloihin, koska nurmi on märehtijöiden luontaista rehua. Naudalle, sioille, broilereille, kanoille ja muille kotieläimille pitää kuitenkin olla asianmukaiset tilat. Eläimiä on pidettävä niille luontaisissa olosuhteissa. Sopivien eläinsuojien rakentaminen esimerkiksi kylmän talven varalta aiheuttaa kustannuksia. Lainsäädännön avulla määritetään se, mikä on eläimille asianmukainen tila. Suomessa näitä lakeja tulkitaan, noudatetaan ja valvotaan tiukasti.

Suomessa viljellään lyhyeen kasvukauteen ja lämpötilaan sopeutuneita kasveja. Kesän pitkien ja valoisien päivien aikana nopeasti kypsyvät marjat ja vihannekset ovatkin usein maukkaampia kuin etelän lämmössä kasvaneet.

Kaikki artikkelit aiheesta Paikallinen hyvinvointi