Villiä ruokaa läheltäsi

Lähiympäristömme on luonnostaan pullollaan ruokaa. Kaikkein läheisintä lähiruokaa onkin villiruoka. Villiruokaa ovat kaikki luonnossa vapaina kasvavat kasvit, eli marjat, sienet, villivihannekset ja villiyrtit. Myös riistasta tehdyt eläinkunnan tuotteet lasketaan villiruuaksi.
Ruokatieto, Jussi Ulkuniemi

Toisen maailmansodan jälkeen villiyrttien käyttö kuitenkin väheni, sillä niihin suhtauduttiin korvikkeina sille, mitä sota-aikana ei voitu saada. Nyt kiinnostus on taas nousussa samalla kun arvostus lähellä tuotettua ja puhdasta ruokaa kohtaan on kasvanut.

Villiruoka ei ole uusi juttu

Luonnon antimia on hyödynnetty Suomessa aina. Sota-aikoina ja poikkeusoloissa ruuasta on Suomessakin ollut pulaa ja ihmisten on hyödyntänyt kaikkea saatavilla olevaa ruokaa. Esimerkiksi voikukka, nokkonen, leskenlehti, maitohorsma ja koivu olivat ahkerassa käytössä sota-aikaan.

Sienestys, kalastus, metsästys ja marjojen poimiminen, puhumattakaan kotiviljelmistä ja puutarhapalstoista ovat myös mukavia harrastuksia, joiden myötä kukin voi lisätä lähiruuan käyttöä. Kalastaessa ja metsästäessä täytyy kuitenkin muistaa saaliin oikea käsittely niin, ettei sille aiheudu ylimääräistä kärsimystä.
 

Linkkejä ja lisätietoa villiruuasta

Ympäristöosiosta voit lukea miten voit kasvattaa ruokaa itse tai kerätä sitä lähiympäristöstäsi. 

Lue lisää luonnonkasvien hyötykäytöstä.

Käytkö keräämässä villiruokaa? Tarvitsetko apua lajintunnistuksessa? Luontoportista voi olla apua.

Villiruoka on lähellä myös ELO-säätiön sydäntä. Lue lisää ELO-säätiön sivuilta.  

Jokamiehenoikeuden turvin saat muun muassa onkia ja pilkkiä sekä kerätä luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. 

Kaikki artikkelit aiheesta Lähiruoka Suomessa