Hyvän syömisen helppo resepti

Terveyttä edistävän ruokavalion voit koota monin eri tavoin.

Helpointa se on silloin, kun ruokavalioon kuuluu monipuolisesti kasviksia, vaihdellen eri kalalajeja  ja kohtuullisesti lihaa. Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio keventää samalla ympäristökuormaa.

Ruokavisa, Ruokatieto, lautasmalli

Hyvässä ruokavaliossa suositaan vähän käsiteltyjä perusruoka-aineita sesongin mukaan. Ne ovat maukkaita, ja niissä on ravintoaineita eniten tallella.

Kehosi voi hyvin, kun saat laadukasta ja täysipainoista ruokaa – siinä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita suhteessa energiamäärään. Jätä karkit, leivokset, keksit, sipsit ja limut vähemmälle. Niissä on pelkkää energiaa.

Ravitsevat valinnat ovat helppoja kun käytät apunasi lautasmallia ja ruokakolmiota.  Alla olevasta taulukosta näet, mitä ruoka-aineita sinun kannattaa suosia, mitä vaihtaa terveellisempään vaihtoehtoon ja mitä välttää. Säännöllisellä ateriarytmillä, monipuolisella ruokavaliolla ja kohtuullisuudella pääset jo pitkälle.

Ruokavisa, Ruokatieto, lisää-vältä-vähennä, Ravitsemus, kuva Kuntaliitto