Ateriarytmi on kaiken A ja O

Ruokavisa - säännöllinen syöminen

Keho pitää säännöllisistä elintavoista.

Päivä rullaa parhaiten, kun olet nukkunut hyvin ja saat ruokaa ja juomaa kolmen neljän tunnin välein. Säännölliset ateriat ja välipalat sekä tauot syömisessä edistävät terveyttä. Katso Syö hyvää -hankkeen video ateriarytmistä!

Söithän tänään aamupalan? Elimistön aineenvaihdunta hidastuu yöllä, kun nukut. Aamulla, yön paaston jälkeen tarvitset aamupalaa. Se virkistää ja saa hyvälle tuulelle. Aamiaisen syönti parantaa myös keskittymiskykyä ja oppimista. Varaathan aikaa heräämiseen ja aamupalalle. Jos et kerkeä syödä aamupalaa kotona, voit myös ottaa sen mukaan! Mukaan otettavaksi aamupalaksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi hedelmät ja pähkinät.

Katso alla olevasta kuvasta mallia. Kuvassa on neljä esimerkkiä ravitsevan ja helpon aamupalan kokoamiseen. Samoilla ohjeilla valmistuu myös välipala tai iltapala. 

Ruokavisa, Ruokatieto, aamiainen, ravitsemus, kuva Elina Himanen

Ruuasta ja juomasta saat virtaa päivän töihin ja kasvuun. Myös oppiminen on työtä, joka kuluttaa energiaa ja ravintoaineita. Aivot vaativat lepoa ja unta.

Uni on elimistölle tärkeää palautumisen aikaa. Päivällä opitut asiat jäsentyvät aivoissa yön aikana. Pituus- ja lihaskasvu ovat tehokkaita yöunen aikana. Yöuni on myös kauneudenhoitoa!

Toistuva säännöllinen ateria- ja unirytmi pitävät sisäisen kellosi vireessä.

  • Muista mennä ajoissa nukkumaan.
  • Syö päivän pääateriat eli aamiainen, lounas ja iltaruoka.
  • Syö välipala ja iltapala, mutta vältä napostelua mielitekoon 
  • Liiku vähintään tunti joka päivä. Muista myös hyötyliikunta!

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi