Hyvää mielelle ja kielelle

Ravintoaineiden ja kylläisyydentunteen lisäksi ruoka on paljon muutakin.

Ruoka tarjoaa makunautintoja ja iloa. Se tuo myös sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisöllisyyttä. Meillä on oma ruokakulttuurimme juhla- ja arkiruokineen ja ruokailutapoineen, josta voimme olla ylpeitä. Ruokakulttuurimme elää ja muuttuu jatkuvasti.

Ruokatieto, piknik, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Ruoka liittyy myös tunteisiin ja mielialaan. Opit jo vauvana liittämään syömisen hyvään oloon, läheisyyteen ja turvallisuuteen. Ensimmäiset makukokemukset sait jo ennen syntymää äidin ruokavalion kautta. Lapsuudessa opit pitämään ruuista, joita olet saanut usein tai joihin liittyy mukavia muistoja. Monipuolisen ruokavalion oppiminen ja uusiin ruokiin tutustuminen vaatii aikansa. Voit tarvita jopa 10 maistamiskertaa ennen kuin pidät sinulle uuden ruuan mausta.

Joskus ruoka ja syöminen voivat aiheuttaa hämmennystä ja ristiriitaisuuksia kuten kaikki muukin elämässä. Yleisiä ongelmia ovat muun muassa tunnesyöminen ja anoreksia. Esimerkiksi jos olet oppinut lohduttautumaan syömällä, niin siitä voi aiheutua ajan kuluessa painonhallintaongelma. Muista, ettet ole yksin vaan voit hakea apua huoleesi.

  • Tutustu omaan ja muiden kansallisuuksien ruokakulttuureihin
  • Maistele uusia makuja ja nauti ruuasta!
  • Syö säännölliset ateriat ja opettele erottamaan nälkä mieliteosta

Ruokakulttuuri

Syömishäiriöliitto