Kuka vaikuttaa valintoihisi?

Ruokavalio ja sen terveellisyys on viime kädessä oma valintasi. Voit valita terveellistä ja kestävästi tuotettua ruokaa aina, jos sitä on tarjolla.

Monilla eri tahoilla on rooli vastuullisten valintojen tarjoajana. Perheen vanhemmat vastaavat esimerkiksi siitä, mitä ja millaista ruokaa kotiin ostetaan ja kuinka monipuolisesti olet totutellut syömään eri ruokia. Osallistutko perheen ruokalistan päätöksiin? Voit tehdä terveellisiä ja vastuullisia valintoja, kun suunnittelet  ruokalistan ja ostokset.

Liikut yhä enemmän ystävien ja luokkakavereiden kanssa. Valitsetko itse vai kuulosteletko ja seuraatko kavereiden valintoja? Näytäthän itse terveellistä ja kestävää mallia!

Maapallo on yhteinen, ja sen kantokyky rajallinen. Jotta ruokaa ja elämänedellytyksiä riittää kaikille, tarvitaan toimia sekä väestönkasvun hillitsemiseksi että kulutustottumusten muutosta.

Vastuullisten valintojen ruoka on sekä ympäristön, ihmisten että eläinten hyvinvoinnin huomioonottavaa ruokaa. Meidän kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin omaa ruuantuotantoamme, ja pitää huolta omasta ruokakulttuuristamme. Omavaraisuuden vaaliminen on tärkeää myös kriisitilanteiden varalta.

Ruokavisa, Ruokatieto, ravitsemus, ostoslista, kuva Jussi Ulkuniemi

Kuka sanoo, mikä on terveellistä?

Ruokatottumusten vaikutusta terveyteen on tutkittu todella paljon, ja julkaistuja tutkimuksia on jopa satojatuhansia. Asiantuntijaryhmä on laatinut parhaan tutkimustiedon yhteenvetojen perusteella ohjeet terveyttä edistävästä ruokavaliosta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Niitä hyödynnetään monin eri tavoin, esimerkiksi aterioiden suunnittelussa, kuluttajien neuvonnassa ja elintarvikkeiden tuotekehittelyssä.

Kouluruokailua ohjaavat Kouluruokasuositukset 2017. Joukkoruokailulle kuten työpaikkaruokailulle ja kouluruokailulle on annettu kriteerit, joiden mukaan eri elintarvikkeiden ravitsemuslaatu kuten rasvan, suolan ja kuidun määrä sekä rasvan laatu on otettava huomioon.

Elintarvikeyritykset tavoittelevat tuotteilleen hyvää myyntiä, olivat ne sitten terveellisiä tai epäterveellisiä. Mitä ajatuksia  Syö hyvää -hankkeen elintarvikkeiden markkinoinnista kertova  video sinussa herättää?

Vastuullinen elintarvikeyritys ottaa ravitsemussuositukset huomioon tuotekehityksessään, tarjoaa terveellisiä vaihtoehtoja tuotevalikoimassaan eikä johda kuluttajia harhaan mainonnassa. Myös vastuullinen kauppa mahdollistaa ja suosii terveellisiä ja kestäviä valintoja. 

Mielipide vai tutkimusten tulos?

Ruoka ja sen terveellisyys koskettavat meitä jokaista, ja aihe on yksi median kiinnostavimmista kestosuosikeista. Runsaaseen uutistarjontaan mahtuu mukaan myös uutisankkoja, joiden ei kannata antaa vaikuttaa omiin valintoihin. Iltapäivälehtien palstatilaa saavat usein värikkäät mediapersoonat räväköillä mielipiteillään, ja tieteellinen tutkittu ravitsemustieto voi jäädä varjoon.

Nauttimalla monipuolisesti ja vaihtelevasti eri ruokia varmistat parhaiten, että syöt suositusten mukaan ja saat tarvitsemasi ravintoaineet.