Se on ylivoimaisesti paras luonnollisen D-vitamiinin lähde. Kalaa kannattaa syödä ainakin 2-3 kertaa viikossa, sillä kala muokkaa ruokavaliota terveelliseen suuntaan. Kun syöt kala-aterian kerran viikossa koululounaalla ja nautit toisen vapaa-ajalla, niin pääset jo tavoitteeseen. Syö vaihdellen eri kalalajeja. Parhaalta kala maistuu, kun sen valitsee tuoreena ja sesongin mukaan. Suomalaisten syömistä kaloista noin puolet on luonnonkalaa. Viljellyistä kaloista kirjolohi ja siika ovat tärkeimmät.
Vastuullinen valinta on suosia kestävästi pyydettyä kalaa - elinvoimaisia kalakantoja, joiden pyytämisestä tai kasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Kalan syönti kuuluu ilmastoystävälliseen ruokavalioon. Luonnonkalojen pyydystäminen poistaa ravinteita vedestä ja vähentää samalla rehevöitymistä.
Esimerkiksi uhanalaista villilohen syöntiä tulisi välttää. Ylivoimaisesti suurin osa kaupoista ostetusta lohesta on kuitenkin kasvatettua lohta, jonka syöntiä ei tarvitse rajoittaa.
Ympäristöystävällistä on myös syödä vaihdellen eri kalalajeja: silloin kuormitus yhtä lajia kohtaan ei kasva suureksi. Tarkista kestävät kalavalinnat WWF:n kalaoppaasta!
Isokokoisia silakoita, sisävesien haukea tai Itämerestä pyydettyä lohta suositellaan syötäväksi lapsille tai hedelmällisessä iässä oleville vain 1-2 kertaa kuukaudessa.
KYMMENEN HYVÄÄ SYYTÄ SYÖDÄ KALAA
Kalan terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi sitä suositellaan syötäväksi ainakin kaksi kertaa viikossa. Tiettyjä kaloja syömällä on mahdollista kuitenkin altistua tavanomaista suuremmille määrille ympäristömyrkkyjä. Tästä syystä Elintarvikevirasto on antanut tarkemmat syöntisuositukset joidenkin kalojen kohdalle. Niistä löydät lisää tietoa täältä.