Alkutuotanto - opettajalle

Vuoden 2023 Ruokavisan aiheena on alkutuotanto. Tämän vuoden Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita tutkimaan ruoan alkuperää, tutustumaan ruoantuotantoon erilaisista näkökulmista ja pohtimaan omaa rooliaan ruokajärjestelmässä.

Materiaalit ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta Liitetiedostot-otsikon alta.

Opetusmateriaali on ppt-muodossa, ja sitä saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia dioja jne.). Materiaali ja sen kuvat on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.

Opetuskokonaisuus koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta sekä opettajalle tuotetusta taustamateriaalista. Opettajan taustamateriaali sisältää yksityiskohtaisempaa lisätietoa, opetusvinkkejä, herätteleviä kysymyksiä ja tehtäviä diasarjojen pohjalta.

Oppimateriaali soveltuu myös etäopetukseen.

DIASARJA I: RUOANTUOTANTO SUOMESSA

Ensimmäisessä diasarjassa perehdytään siihen, miten pohjoiset olosuhteemme vaikuttavat ruoantuotantoomme, millaisia maatiloja Suomessa on ja mitä maassamme tuotetaan. Lisäksi pohditaan, millaista työ maatiloilla on, ja millaista osaamista ruoan alkutuotannossa tarvitaan.

DIASARJA II: KESTÄVÄÄ RUOKAA NYT JA TULEVAISUUDESSA

Toinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruoantuotannon vastuullisuuteen ja kestävän kehityksen eri osa-alueisiin alkutuotannossa. Materiaali haastaa myös oppilaita pohtimaan omaa roolia ruokajärjestelmän osana. Lisäksi luodaan katsaus tulevaisuuden visioihin ruoantuotannossa.

DIASARJA III: VASTUULLINEN KULUTTAJA ARVOSTAA RUOKAA

Kolmannessa diasarjassa pohditaan, millaisia taitoja osaava kuluttaja tarvitsee ja mitä hyötyä hänelle on suunnitelmallisuudesta, luovuudesta ja ruoanlaittotaidoista. Tutuiksi tulevat mm. pakkaus- ja alkuperämerkinnät sekä tuotteiden jäljitettävyys ja sen merkitys. Materiaali haastaa oppilaita myös pohtimaan erilaisia tapoja ostaa ruokaa.