Kestävä kouluruokailu -opettajalle

Mitä on kestävä kouluruokailu? Mistä kouluruoka tulee? Kumpi kannattaa valita: kouluruoka vai hampurilaisateria? Näistä kysymyksistä ja teemoista otetaan selvää tämän lukuvuoden Ruokavisassa.

Materiaalit ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta Liitetiedostot-otsikon alta.

Kouluruokailua käsittelevä yläkoululaisille suunniteltu opetusmateriaali koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta sekä opettajalle niiden tueksi tuotetusta taustamateriaalista. Vuoden 2020 aiheena on kestävä kouluruokailu.

Kouluruokailu on kokonaisuus, johon ruuan lisäksi sisältyy esimerkiksi ruokailun sosiaalinen merkitys, hyvinvointi, ruuan alkuperä, sen ympäristövaikutukset, sosiaalinen kestävyys ja ruokailo.

DIASARJA I: MITÄ ON KESTÄVÄ KOULURUOKAILU?

Ensimmäinen diasarja johdattelee kouluruokailun pariin ja siinä pohditaan, mitä kaikkea tarkoittaa kestävä kouluruokailu. 

DIASARJA II: KOULURUUAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET JA ALKUPERÄ

Toisessa diasarjassa pureudutaan kouluruokailun alkuperään ja ympäristövaikutuksiin erityisesti joukkoruokailun näkökulmasta.

DIASARJA III: SYÖDÄÄN KOULUSSA YHDESSÄ!

Kolmannessa kokonaisuudessa pohditaan kouluruokailun sosiaalista ulottuvuutta ja hyvinvointia. Mitä me kaikki, opettajat, oppilaat, vanhemmat ja ruokapalvelun työntekijät voimme tehdä onnistuneen kouluruokailun toteuttamiseksi?

DIASARJOJEN TAUSTAMATERIAALI OPETTAJILLE

Taustamateriaali opettajille on tuotettu opetuksen tueksi ja helpottamaan diasarjojen käyttöä. Se sisältää yksityiskohtaisempaa lisätietoa, opetusvinkkejä, herätteleviä kysymyksiä ja tehtäviä opetuskalvojen pohjalta.

Ruokatieto, Ruokavisa-logo