Mikä ruuassa maksaa?

Ruuan matkatessa pellolta pöytään, vaihtaa raha joka vaiheessa omistajaa. Ruuantuotannon on oltava kannattavaa sen jokaiselle osapuolelle.

Jokainen elintarvikeketjun vaihe aiheuttaa kuluja, mikä heijastuu tuotteen lopulliseen hintaan. Karkeasti voisi sanoa, että mitä enemmän toimijoita, sitä korkeampi on tuotteen hinta. Tuotteen hintaan vaikuttavat myös valtiolle maksettavien verojen määrä sekä mahdolliset muut maksut. Ruuan arvonlisävero on Suomessa 14%.

Kannattavaa yritystoimintaa

Ruuantuotannon on oltava kannattavaa sen jokaiselle osapuolelle. Ostaessasi valmiin tuotteen kaupasta, maksat mm. raaka-aineiden tuotannosta ja maatilan ylläpitämisestä, teollisuuden jalostuksesta ja tuotekehitystyöstä, sekä kaupalle koituvista kustannuksista. Nämä kulut sisältävät kaiken työvälineistä kuljetuskustannuksiin sekä palkkakuluista tuotteen markkinointiin.

Kukaan ei halua tehdä työllään tappiota, toisin sanoen jokainen toimia haluaa työstään korvauksen. Kannattava yritystoiminta takaa jatkuvuuden.

Kuluttajan maksama hinta tuotteesta jakautuu ketjun eri osien kesken eri tavoin tuotteesta riippuen. Liitteenä olevasta kuvasta näet naudan jauhelihan kuluttajahinnan jakautumisen ketjun eri toimijoiden välille.

 

Jauheliha maksaa 9,40€/kg. Tästä hinnasta tuottajan osuus on 2,60€. Tuottaja tuottaa raaka-aineen eli kasvattaa eläimet.
Elintarviketeollisuuden osuus kilohinnasta on 3,20€. Teollisuuden työvaiheisiin kuuluu eläimen teurastaminen ja paloitteleminen, lihan jauhaminen ja pakkaaminen.
Kaupalle jää myyntihinnasta 2,50€. Kaupan kuluja on esimerkiksi työntekijöiden palkat ja kauppatilan vuokrat.
Lisäksi hinta sisältää arvonlisäveroa 1,10€. Tämän kauppa tilittää valtiolle.

 

Kaikki artikkelit aiheesta Ruuan valinta – älä tuijota vain hintaa!