Ruoka-ala työllistää

Ruoka-alalla työskentelee joka kymmenes suomalainen. Millaisia töitä alalla tehdään? Tutustu tällä sivulla eri ruokaketjun osien töihin!

MaatalousRuokatieto, Minttu Virkki

Maatalous on maaseudun tärkein työllistäjä. Maatalousalalla työskentelevät ihmiset tekevät töitä esimerkiksi eläintuotantotiloilla, kasvinviljelytiloilla tai puutarhatuotantoyrityksissä. 

Maatalousalaa opetetaan ammatillisissa oppilaitoksissa ja maatiloilla voi työskennellä esim. viljelijänä, eläintenhoitajana, tai maatalouslomittajana. Maatalousyritykset tarvitsevat myös myynnin ja markkinoinnin taitajia myymään tuotettuja raaka-aineita eteenpäin.

Maatalouden parissa työskentelevien osuus on viime vuosina laskenut. Maatalousyrittäjien keski-ikä on tällä hetkellä korkea, minkä vuoksi maatalouden pariin kaivataankin nuoria jatkajia.

Elintarvikkeita jalostavat yrityksetRuokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Julia von Flittner

Elintarviketeollisuuden suurimpia työnantajia ovat elintarvikkeita jalostavat yritykset, jotka työllistävät ihmisiä ympäri Suomen.

Ammattinimikkeet vaihtelevat työtehtävästä riippuen. Suomessa voi kouluttautua esimerkiksi prosessinhoitajaksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi ja työskennellä esimerkiksi makeisvalmistajana, pastankeittäjänä, pakkaajana tai kuljettajana.

Alan yritykset ovat tärkeitä työllistäjiä ja niillä on suuri taloudellinen merkitys toimipaikkakunnilleen. Elintarviketeollisuutta tarvitaan aina, eikä alan työtilanne siksi vaihtele yhtä voimakkaasti kuin monella muulla alalla. Toisaalta, yhdenkin elintarvikkeita jalostavan yrityksen sulkeminen voi olla kohtalokasta paikkakunnan taloudelle.

Ravintolat ja suurkeittiötRuokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Ravintola, ruokalat, pitopalvelut, baarit ja kahvilat tarjoavat töitä monelle. Suurkeittiöissä kuten kouluravintoloissa, työpaikkaruokaloissa ja sairaalojen keittiöissä valmistetaan satojatuhansia aterioita päivittäin. Niitä tekee ammattitaitoinen henkilökunta ympäri Suomen.

Alaa voi opiskella ammattikouluissa tai ammattikorkeakouluissa eri puolilla maata. Töitä voi tehdä kokkina, tarjoilijana tai vaikka ravitsemispäällikkönä.

KauppaRuokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Elintarvikkeiden ja juomien vähittäis- ja tukkukauppa työllistää ympäri maan paljon ihmisiä. Kaupassa tehdään töitä myyjinä, palvelutiskin hoitajana, eri osastojen vastaavina tai myymäläpäällikköinä.Katso  millainen on kaupan työntekijän tyypillinen päivä!

Monen nuoren ensimmäinen työpaikka on vähittäiskaupassa ja kausi- tai osa-aikaiset työntekijät ovatkin yleisiä kaupan alalla. Moneen näistä tehtävistä tarvitsee alan koulutuksen. Kaupallista koulutusta on tarjolla eri puolilla maata.

Työllisyyden kerrannaisvaikutukset

Ruokaketjussa työskentelee myös paljon ihmisiä, jotka eivät tee töitä suoraan ruuan parissa. Yllä lueteltujen tehtävien lisäksi esimerkiksi ruokaa kuljetetaan ketjun eri vaiheissa tai ruoka-alan yritysten tiloja siivoaa joukko siivoajia. Työntekijöiden palkat lasketaan ja maksetaan, siihen tarvitaan kirjanpitäjiä ja palkanlaskijoita. Tätä kutsutaan työllisyyden kerrannaisvaikutukseksi.