Pienillä osaajilla iso merkitys

Ruokatieto, Anne Moilanen

Valtaosa suomalaisesta elintarvikejalostuksesta on pienimuotoista ja paikallista. Iso osa yrityksistä työllistää vain muutaman henkilön.

Paikallistuotanto on erittäin arvokasta pienille paikkakunnille. Koska pienet tuottajat eivät pysty tuottamaan suuria tuotantoeriä, voi yrittäjien olla vaikeaa saada tuotteitaan maanlaajuiseen levikkiin suurimpiin marketteihin. Tästä syystä nimenomaan paikallismyynti on tärkeää pienille toimijoille. Pienet yritykset voivat olla myös alueelle merkittävä tulonlähde ja ne monipuolistavat ja vahvistavat alueen palveluita.

10 eurolla työtä ja hyvinvointia

On laskettu, että jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla nykyistä enemmän suomalaisia ruokatuotteita, se takaisi jopa 15 000 ihmiselle vuodeksi töitä ruoka-alalla. Valitsemalla paikallista ruokaa voimmekin luoda lähellemme lisää töitä ja sitä myöten hyvinvointia.

Mitä kymmenellä eurolla saa? Jos ostaa esimerkiksi välipala-ainekset suomalaisina (leipä, juusto, margariini, kurkku), 10 euron summa tulee jo täyteen. Keksitkö mitä muuta lähellä tuotettua voi kympillä ostaa?

Kaikki artikkelit aiheesta Ruoka-ala työllistää